ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Конгресът препоръча на прокуратурата да обвини Тръмп

Тръмп

Бившият президент на САЩ обвини анкетната комисия, че иска да му попречи да се кандидатира отново за поста

Анкетната комисия в американската Камара на представителите за смъртоносния щурм на Капитолия в началото на миналата година препоръча днес на федералната прокуратура да повдигне на бившия президент Доналд Тръмп обвинения в метеж, предадоха световните агенции.

Специалната комисия в доминираната от демократите долна камара на Конгреса поиска от министерството на правосъдието да повдигне обвинения срещу бившия президент републиканец, включително за възпрепятстване на официална процедура в законодателния орган, заговор за измама срещу САЩ и метеж. Искането не е правно обвързващо, но може да засили натиска върху прокурорите, които извършват множество разследвания срещу Тръмп, да предприемат действия, отбелязва Ройтерс.

“За да оцелеем като страна на законите и демокрацията, това не бива да се повтаря никога повече”, подчерта председателят на анкетната комисия – демократът Бени Томпсън. Той разкритикува Тръмп, че е призовал тълпата да се събере на Капитолия и че е подкопал вярата в демократичната система.

Комисията взе решението си с единодушие. Не е ясно дали министерството на правосъдието ще се съобрази с нейната препоръка и ако да – кога евентуално. Решението на комисията обаче само по себе си е безпрецедентно, отбелязва ДПА.

Говорител на министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира препоръката, посочва Ройтерс. Засега няма реакция и от страна на Тръмп.

Обвиненията, за които става въпрос, се наказват със затвор и лишаване от право за заемане на държавни постове, отбелязва Франс прес.

През ноември Тръмп обяви, че възнамерява да се кандидатира за нов президентски мандат на изборите през 2024 г.

“Комисията събра сериозни доказателства, че президентът Тръмп е имал намерение да наруши мирния преход във властта, предвиден в нашата конституция”, коментира малко преди гласуването демократът от Камарата на представителите Джейми Раскин. “Ние смятаме, че събраните по време на нашето разследване доказателства доказват правотата на това да бъде препоръчано завеждането на съдебни дела срещу Доналд Тръмп”, добави Раскин.

Анкетната комисия препоръча също четирима републиканци в Камарата на представителите, включително лидера на партийната група в долната камара на Конгреса Кевин Маккарти, да бъдат предадени на комисията по етиката, че не са се отзовали на призовките да дадат показания в рамките на разследването.

Привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса на 6 януари 2021 г., докато той утвърждаваше победата на демократа Джо Байдън на президентските избори два месеца по-рано. Републиканецът така и не призна поражението си и не спира да твърди, че е загубил с измама, подстрекавайки своите поддръжници да не признават Байдън за легитимен президент. При смъртоносния щурм на Капитолия петима души загинаха.

Доналд Тръмп обвини анкетната комисия в Камарата на представителите, че иска да му попречи да се кандидатира отново за поста на изборите през 2024 г.

“Всички тези истории, целящи да бъда съден, са, подобно на процеса по импийчмънт, пристрастен опит да бъдем отстранени, аз и Републиканската партия, от надпреварата за Белия дом”, реагира бившият президент на САЩ в своята социална мрежа “Трут соушъл”.

Ако бъде съден и признат за виновен, Тръмп няма да има право да се кандидатира на президентските избори през 2024 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст