ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата да осигури среда за изграждане на цифрова инфраструктура, а не да я изгражда сама и да налива държавни пари в собствена такава

Атанас Пеканов Powers Summit

На форума, наричан “Българският Давос”, представители на всички политически партии, работодателските организации, над 100 браншови организации на бизнеса, научния и гражданския сектор се събраха за второто издание на иновативната платформа за градивен, оперативен диалог, лице в лице между властта, бизнес лидерите, науката и гражданския сектор – Powers Summit.

Във всяка тема има три модула:

  1. 40-минутен дискусионен панел с лидерите на работодателски организации, браншови и индустриални асоциации.
  2. Лидерите говорят, изявени представители на бизнеса ясно и прагматично поставят проблеми и дефинират решения, както и нужните действия от страна държавата за постигането им.
  3. “Чувам ви” сесия, в която политиците обобщават чутото и дефинират стъпки за неговото постигане. Всеки политик в тази част започва своето изказване с думите “Чух ви”!, ако е чул и казва какво точно е чул.

В панел “План за възстановяване” взеха участие Андреана Атанасова – председател на  Алианса на технологичната индустрия, инж. Илиян Терзиев – председател на Българската строителна камара, Меглена Русинова – председател на Българската фотоволтаична асоциация, инж. Васил Велев – председател на Асоциация на индустриалния капитал в България, Стоян Ставрев – Член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Панелът е модериран от Андрей Бъчваров – Дигитална Национална Коалиция.

Панелистите поставиха трите приоритета около които се обединява цялата индустрия в предварителни срещи и разговори, организирани от Powers Summit, които да бъдат чути от управляващата власт и изискват решаване в следващите 6 до 12 месеца. Те са:

  1. Държавата трябва да създаде един подход и да осигури среда за изграждане на цифрова инфраструктура а не да я изгражда сама и да налива държавни пари в собствена такава. Ако има бизнес като телекомуникационните компании, които добре се развиват, трябва да им се даде шанс те да направят инфраструктурата като например 5-то поколение мрежи.  Подкрепяте ли директно възлагане на тези проекти, например чрез системата ИСУН?
  2. До 3 месеца решение за финансиране на рехабилитацията и модернизацията на разпределителната мрежа, а не само на електропреносната мрежа, а до 6 месеца да бъдат приети промените в Закон за енергията от възобновяеми източници и в Закона за енергетиката, които имплементират директивата за възобновяемата енергия от 2018 г. Горния проблем е критичен свързан с присъединяването на новите енергийни мощности към системата с цел сигурност на доставките и нормално балансиране на новоизградените мощности.
  3. Пренасочване на средства от несъстоятелния, нереализуем и ненужен проект за изграждане на батерии за съхранение на електрическа енергия към изграждане на ВЕИ със системи за съхранение на енергия за собствени нужди в предприятията , възстановяване на мощностите на ПАВЕЦ „Чаира“, развитие на електропреносната и електроразпределителните мрежи; във връзка с променената ситуация в енергетиката на ЕС, предоговаряне на изискването за намаляване с 40% на емисиите в енергетиката до 2025 г. в сравнение с 2019 г. , с цел удължаване на срока и/или замяна на базовата година с 2022 г. и/или намаляване на процента на редукция; преформулиране на  изискванията за енергийно обновяване на сгради в сферата на производството с оглед тяхната реализуемост и др.

Представителите на политическите партии, които споделиха на сцената какво са чули по приоритетите, бяха: Атанас Пеканов – Заместник министър председател по управление на европейските средства, Служебно правителство, Жечо Станков – ПП ГЕРБ, Асен Василев – ПП “Продължаваме промяната”, д-р Хасан Адемов – ПП ДПС, Владислав Панев – Коалиция „Демократична България-Обединение“

Какво чуха политиците и какви ангажименти поеха:

Атанас Пеканов – заместник министър-председател по управление на европейските средства, Служебно правителство:

“Европа продължава да цели зелен преход, който да ни направи по-малко зависими от доставки от други страни, съответно и по-малко податливи на геополитически рискове. Ключов аспект остава преструктурирането на енергийната ни инфраструктура. Подкрепям възможността и важността средства да отидат в изграждане на ПАВЕЦ. Трябва да се разработи ускорена процедура по присъединяване на ВЕИ-та.”

Жечо Станков – ПП ГЕРБ:

“Подкрепяме да не се налага държавната енергетика да губи средства и държавата да поведе битката с инфлацията без тази битка да минава през джоба на хората. ПП ГЕРБ стоим твърдо зад инициативата за предоговаряне на плана.”

Асен Василев – ПП “Продължаваме промяната”:

“Твърдо съм против заменянето на собствени въглищни ресурси с такива с внесен газ. Вече не затваряме мощности, но трябва да се намалят емисиите вследствие на взетото през 2019 г. решение. Ако се намалят въглищата, това е добре за България, но не е добре за региона тъй като Гърция и Румъния имат интерес нашите въглищни мощности да продължат да работят.”

Д-р Хасан Адемов – ПП ДПС:

“Около плана за възстановяване и устойчивост има известни трудности, но невъзможност за изпълнението му. Освен за преодоляване на последствията от Ковид кризата той дава възможност за подпомагане на зеления преход, цифровата икономика и дигиталните технологии. Предприятата и бизнесът са тези, които могат да създадат условия за съхраняване на енергията, която се произвежда в повече.”

Владислав Панев – Коалиция „Демократична България-Обединение“:

“Важното за Плана за възстановяване и устойчивост е как да се оптимизира ефектът от вложените в него инвестиции. Стари мощности се затварят само когато на тяхно място има изградени нови мощности. Глупост е да затваряме мощности с национален ресурс, с които ще разклатим и съседните ни държави. Необходими са инвестиции в електропреносната система и в съхранението на енергия, осигуряващи енергийната ни независимост и ниски цени за потребителя за да бъде конкурентоспособна икономиката ни.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст