ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Индустрията на енергетиката се произнесе на Powers Summit – за премахване на административните бариери пред инвестициите в нови технологии

Енергетика Powers Summit

Малко след 11ч. в София днес при пълна зала с представители на всички политически партии, работодателските организации, над 100 браншови организации на бизнеса, научния и гражданския сектор  започна втората сесия на тема енергетика на Powers Summit, наричан от медиите “Българският Давос”. За втора поредна година форумът дава платформа за градивен, оперативен диалог, лице в лице между властта, бизнес лидерите, науката и гражданския сектор.

Втората от 5 те теми е Енергетика. Във всяка тема има три модула:

  1. 40 минутен дискусионен панел с лидерите на работодателски организации, браншови и индустриални асоциации
  2. Лидерите говорят, изявени представители на бизнеса ясно и прагматично поставят проблеми и дефинират решения, както и нужните действия от страна държавата за постигането им.
  3. “Чувам ви” сесия, в която политиците обобщават чутото и дефинират стъпки за неговото постигане. Всеки политик в тази част започва своето изказване с думите “Чух ви”!, ако е чул и казва какво точно е чул.

Втората сесия на събитието на Powers Summit откри темата за енергетиката и актуалните предизвикателства пред управляващата власт и бизнеса. В панел “Енергетика” взеха участие Валери Дреников – заместник председател на Асоциация на търговците на енергия в България, доц. д-р инж. Иван Митев – председател на Българската минно-геоложка камара, Никола Газдов – председател на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (APSTE), д-р инж. Ивайло Найденов – Изпълнителен директор на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Панелът е модериран от доц. д-р Атанас Георгиев – главен редактор на списание Ютилитис. Панелистите представиха трите приоритета около които се обединява цялата индустрия в предварителни срещи и разговори, организирани от Powers Summit, които да бъдат чути от управляващата власт и изискват решаване в следващите 6 до 12 месеца. Те са:

  1. Повече реализъм в политиките и мерките за декарбонизация (по отношение на въглищните централи и поетия ангажимент) и премахване на административните бариери пред инвестициите в нови технологии
  2. Справедлив и съгласуван със заинтересованите страни механизъм за прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854
  3. Гарантиране на компенсаторния механизъм до края на 2023 г. и същевременно – подготовка на пазарна реформа, която да позволи осигуряването на дългосрочни договори за енергия за българските потребители.

Модул “Лидерите говорят”

Панелисти:

  • проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов – председател на Българска минно-геоложка камара; Председател на Съвета на Директорите на „Минстрой Холдинг” АД

Представителите на политическите партии, които споделиха на сцената какво са чули по приоритетите, бяха: Делян Добрев, ПП ГЕРБ, Асен Василев, ПП “Продължаваме промяната”, инж. Георги Самандов, ПП “Български възход”, Мартин Димитров, Коалиция „Демократична България-Обединение“

Какво чуха политиците и какви ангажименти поеха:

Делян Добрев – ПП ГЕРБ

“Чух добре трите приоритета и бих подкрепил всеки от тях. Най голям проблем е ангажиментът към плана за възстановяване и устойчивост. Тъй като потреблението расте всяка година, ние вероятно ще се превърнем във вносител.”

Асен Василев – ПП “Продължаваме промяната”

“Европа върви към затваряне на въглищните централи. Отказът от производство на електроенергия от газ ще доведе до дефицит на системата. Нужно е извършване на сондажи за газ, за да се установят газовите ни находища.”

инж. Георги Самандов – ПП “Български възход”

“Основен проблем за населението е повишаването на стойността на потребителската кошница на гражданите. Преди реализирането на поставените цели, ни е необходима нова енергийна стратегия. Трябва да се мисли за ревизиране на енергийния пазар с цел справяне с дисбалансите.”

По тема енергетика липсваха представители на ПП БЦП, ДПС и  Коалиция „Демократична България-Обединение“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст