ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заради скрит дълг черни облаци се скупчиха над главата на Тръмп

Доналд Тръмп

Нюйоркският главен прокурор установява, че докато Доналд Тръмп е бил президент, е дължал милиони долари на чуждестранен кредитор.

Може да се изненадате, че Доналд Тръмп не е бил напълно честен по отношение на финансовото си състояние, тъй като се оказва, че е имал близо 20 милиона долара необявен дълг, когато за първи път се е кандидатирал за президент през 2016 година.

Едва сега, шест години по-късно, става ясно, че 76-годишният бивш президент на САЩ, два пъти подлаган на импийчмънт, е имал 19.8 милиона долара необявени досега дългове към компания, исторически свързана със Северна Корея. Това е станало по време на кандидат-премидентската му кампания и малко след встъпването му в длъжност. Кандидатите за президент официално са задължени да разкриват своите финансови активи, източници на доходи и дългове, така че обществеността да може да идентифицира всички потенциални конфликти на интереси, които могат да възникнат. Във формулярите, попълнени от Тръмп, е нямало и следа от този дълг.

Чисто технически бившият президент и поддръжниците му биха могли да твърдят, че дългът не е лично негов, а на неговия семеен бизнес – „Тръмп Организейшън“ –  за която той бе категоричен, че няма да се откаже от нея, докато е президент.

Анализаторът на Forbes Дан Александър обръща внимание, че въпреки че длъжностните лица трябва да обявяват личните си заеми в своите финансови декларации, законът не изисква от тях да включват в тях и заемите на своите компании, освен ако не носят лична отговорност за дължимите средства. Това оставя отворен въпросът дали Тръмп лично е гарантирал тези заеми и следователно е нарушил закона. Факт е обаче, че той притежава 100% от структурите, отговорни за дълга на компанията му, и това без съмнение би повлияло на обществения му имидж в навечерието на изборите.

На кого Тръмп е дължал пари?

Дългът от 19.8 милиона долара, който беше разкрит едва след като главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс получи документи от „Тръмп Организейшън“ тази година, е бил към Daewoo – южнокорейският конгломерат, който е работил с Тръмп по проект в Ню Йорк.

Летиция Джеймс

Това може да не ви прозвучи особено съмнително, но вероятно, но след като научите, че Daewoo е имал връзки в миналото със Северна Корея (те са били единствената компания, която е имала разрешение да управлява бизнес в страната в средата на 90-те години), ще свъсите вежди. Става дума за американски президент, който е дължал пари на компания, свързана със Северна Корея! Тръмп очевидно е знаел как това ще прозвучи на избирателите му и затова е положил усилия за бързото заличаване на тази нелицеприятна информация, след като е заел президентския пост.

Той изглежда е действал с известна спешност, за да изтрие задължението от баланса си. От 2011 до 2016 г. документите показват, че балансът е останал статичен в размер на 19.8 милиона долара. От други документи, отразяващи финансовата ситуация на Тръмп към 30 юни 2017 г., пет месеца след неговото президентство, показват, че балансът е спаднал до 4.3 милиона долара, или с 15.5 милиона долара по-малко, отколкото е бил година по-рано. Скоро след това Тръмп се отървава напълно от дълга.

Важно е да се знае, че съмнителният дълг не е бил нещо ново между Тръмп и Daewoo – те са развивали общ бизнес заедно още от 1997 г., като дори Daewoo използва името на Тръмп върху шест имота, построени в Южна Корея между 1999 и 2007 година. Въпреки това вероятно ще има въпроси как точно е бил отписан този дълг и дали е имало някакви последствия за компанията на Тръмп по време на неговия престой в Белия дом.

Както се очакваше, това последно разкритие не се хареса на потребителите на Twitter! „Всеки, който си мисли, че Тръмп не би продал Съединените щати, възползвайки се от всеки един възможен начин, за да уреди собствения си личен дълг, е глупак“, написа ядосан потребител в профила си в Twitter.

„Шокиран съм само че сумата е едва 20 милиона долара“, коментира иронично друг. „Обзалагам се, че това ще бъде само първият такъв дълг, който ще излезе наяве, след като данъчните му декларации са в ръцете на следователите“, продължава ироникът, докато трети се възмущава: „Тръмп е използвал парите на данъкоплатците, за да си плати дълга. Как това да не е незаконно?”.

Четвърти добавя: „Не защитавам Тръмп по никакъв начин, но в случая връзките със Северна Корея са доста слаби, тъй като Daewoo е южнокорейска компания и в статията се посочва, че бившият президент е имал бизнес отношения с тях в продължение на 20 години“. На тази своеобразна защита пети потребител на Twitter директно отговаря: „Това, което се очакваше от Тръмп, беше да обяви този дълг, както правят всички“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст