ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Войната на Путин направи валутите на съседите световни лидери


Бягството на руснаци, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна, класира паричните единици на републиките на бившия Съветски съюз на челни позиции по финансови резултати в света. Валутите на кавказките държави Грузия и Армения, както и на Таджикистан от Централна Азия, се наредиха сред най-печелившите спрямо щатския долар след като от края на февруари десетки хиляди руски граждани се установиха в тях, вкарвайки спестявания за милиарди долари.

Малките страни са привлекателни укрития, защото за тях не се изискват визи, руският език е широко разпространен и няма рестрикции за прехвърляне на спестяванията в локаните банки. Тези предимства повишиха пазарната оценка на арменския драм с над 22% спрямо зелените пари от началото на годината и го превърна в най-печелившата световна валута на 2022-а, по данни на агенция “Блумбърг”. Грузинската лари и таджикистанската самони са поскъпнали съответно с 16% и с 10%, изпреварвайки руската рубла, която вече не се търгува свободно след като въведения извънреден капиталов контрол предотврати колапса й.

Войната обяснява петкратния ръст на паричните преводи от Русия към Грузия от началото на 2022-а, които са еквивалентни на 60% от всички трансакции и надхвърлят 1.75 млрд. долара, по данни на Грузинската национална банка. Паричните преводи към Армения са били в размер на 2.8 млрд. щ. долара през първите десет месеца на годината – почти четири пъти по-големи спрямо същия период на 2021-а. През октомври те са достигнали до най-високото си равнище поне от 2004-а насам, по официални данни на Арменската централна банка.

Вълните от руски преселници оказват далеч по-голямо влияние върху валутите на по-малките републики. В Казахстан, чието население е около 19 млн. души – близо шест пъти повече отколкото са жителите на Армения и на Грузия, също са влезли руски парични потоци, но тенгето е напът да приключи годината на загуба.

Икономическите постижения не бяха гарантирани в началото на войната и очакванията бяха руските съседи да понесат загуби заради натиска на международните санкции върху най-големия им търговски партньор. На практика обаче огромните входящи капиталови потоци заздравиха валутните им резерви и подобриха баланса на текущите им сметки. БВП на Армения постигна двуцифрен ръст през второто и третото тримесечие на 2022-а, а икономиката на Груция отчете почти 10% подем в периода юли-септември.

Паричните преводи за Таджикистан са скочили поне с 50% през първото полугодие на 2022-а, по сметки на “Би Си Ес файненшъл груп”, базирани на разплащателния баланс на азиатската република. Което е предпоставка за 7% увеличение на БВП – доста над първоначалните предвиждания за 4.5 процента.

Международният валутен фонд повиши прогнозата си за тазгодишния икономически растеж на Грузия на 10%, обосновавайки се със “скока на миграцията и на финансовите потоци в страната заради войната”. Арменската централна банка пък качи оценката си за увеличение на БВП на 13% от предишните 4.9% поради наплива от руснаци, съобщават регионалните медии, цитирайки банковия председател Мартин Галстян.

Икономисти са убедени, че огромните парични потоци обясняват този ударен растеж: и в Армения и в Грузия тези парични преводи подкрепят потреблението и жилищното строителство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст