Държавата ще ни компенсира ли заради скъпото парно?

тец

Ще отпусне ли държавата спешна финансова помощ на всички битови клиенти по еврорегламента за справяне с високите цени на енергията? Това все още не е ясно, но пък е съвсем сигурно, че сметките за парно ще скочат драстично и тази услуга ще става все по-трудно достъпна. 

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за декември в размер на 146,09 лева за мегаватчас, като цената за този месец е увеличена  с 18.76% в сравнение с ноемврийската цена от 123.01 лв. за мегаватчас. „Булгаргаз“ обаче внесе заявление за цена на природния газ за януари 2023 г. в размер на 204,53 лева, което е безпрецедентно увеличение с 38.9 процента. До момента

не е известно правителството да е предприело конкретни стъпки

за решаването на този проблем.

В тази връзка омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния премиер Гълъб Донев и до служебния министър на енергетиката Росен Христов да предвидят спешни и разумни компенсации заради екстремно повишените разходи на всички домакинства, които са зависими от отопление с това гориво. Аргументите й са, че до месец май тази година се е изпълнявала Правителствена програма за компенсиране на битови клиенти, което означава, че има разработен механизъм. Освен това поскъпването може да  продължи и през следващите месеци, което ще се окаже нерешим проблем за огромен брой хора.

Омбудсманът посочва в препоръката си, че свръх високите цени на природния газ

ще увеличават неимоверно разходите на топлофикациите

и ако не получат държавна помощ за покриване на разликите, КЕВР ще трябва да включи тези безпрецедентно високи разходи в сметките за парно на крайните клиенти от 1 юли 2023 година. Това, както знаем, ще означава огромен брой длъжници на топлофикациите за неопределен период от време.

„Тази финансова тежест не бива да се прехвърля на гърба на битовите потребители на топлинна енергия. Цените и сметките за топлинна енергия и понастоящем са на ръба на социалната поносимост“, коментира Ковачева.

Да си припомним, че още през юли омбудсманът се обърна към правителството с препоръка за

приемане на нова програма за компенсиране на битовите потребители,

но до ден днешен все още никой не знае дали някой работи по въпроса.

За сметка на това, в края на октомври енергийният министър Росен Христов представи мерки за справяне с предизвикателствата, извикани на живот от високите енергийни цени. Той обясни, че все още се правят изчисления за средното потребление на битовите потребители през различните месеци, а крайната цел е разходите за отопление, независимо от вида енергия, да бъдат приблизително еднакви.

„Министерството на енергетиката ще предложи битовите потребители да заплащат използваната от тях електроенергия по регулирани цени в рамките на 800 квтч месечна консумация. Над това количество електроенергията да се заплаща по пазарни цени“, посочи той и допълни, че  планът е новите две тарифи да започнат да действат от 1 януари 2023 година.

Според плана,

прагът от 800 квтч ще важи за зимния сезон,

а за останалите месеци той ще бъде 300 квтч. Тези стойности би трябвало да покрият нормалното месечно потребление на над 90% от домакинствата. Целта била да има справедливост за потребителите, защото едните отопляват домовете си, а други отопляват басейни и сауни. За бизнеса пък е предвиден диференциран подход – ще бъдат компенсирани компаниите, които са въвели енергоспестяващи мерки и са намалили потреблението си в пиковите часове.

Обявените от министъра мерки звучат добре,

но не знаем докъде е стигнало изпълнението им.

В същото време на 12 декември започна изплащането на еднократната финансова помощ за отопление от 300 лева. С нея държавата ще подпомогне около 50 000 домакинства, които до момента не са получавали средства за отопление.

В сайта на социалното министерство четем: „Еднократната помощ ще се предоставя на родители или осиновители, отглеждащи деца с трайни увреждания и получаващи месечни помощи; семейства, които получават месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител. Средства за отопление ще получат още ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали. Държавата ще подкрепи и хора с увреждания с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, получаващи пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест“.

На фона на тази „щедрост“ – 300 лева не стигат и за два кубика дърва за огрев, европейските правителства се надпреварват да обявяват мерки за енергийна подкрепа. За всички граждани!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст