ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Меджидиев за разменените бебета: Ще вземем много сериозни мерки

Министерство на здравеопазването Асен Меджидиев

След като разбрах от медиите за случката, веднага извиках д-р Велев, за да получа информация от него какво се е случило, хронологията на събитията. След това моментално назначих проверка от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, които са там в момента и от софийско РЗИ. Това каза пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев относно случая с разменените бебета.

“Имам надеждата, че този случай ще се реши с благоприятен изход, тъй като доколкото разбрах са проведени ДНК – тестове, и на двете родилки, и на двете дечица и силно се надявам, че след намесата на МВР и прокуратурата този проблем ще се реши и всяка родилка ще е със собственото си детенце. Небрежност на персонала. Защото това е един процес, който не е само при първия контакт на майката с детенцето, това трябва да се провери, а с номерата на гривната и при изписването на родилката с детенцето,аз затова казвам, че на няколко етапа от веригата е проявена небрежност”, каза Меджидиев.

“Със сигурност, със сигурност след проверките ще се вземат много сериозни мерки. Аз ще стартирам проверка и в други АГ-болници, просто това ми е сигнал, за да видя въобще какъв е редаътслед раждане и при изписването на дечицата”, допълни министърът.

Районната прокуратура в София е образувала досъдебно производство по случая с разменените бебета в болница “Шейново” в София.

Прокуратурата работи от миналата сряда по случая, за който медиите научиха днес. В този период са разпитани 28 свидетели, сред които и родителите на двете бебенца. Взет е и биологичен материал, което опровергава информацията, че едната майка е отказала да даде ДНК. Разпитани са служители в болницата.

Майката на детето, която подала сигнала, разбрала за размяната, докато прибирала гривничките, които се слагат на ръката на майката и на ръката на детето. Децата имат точните номера на гривничките, но майките са били с разменени гривнички.  Затова и майката направила ДНК теста и разбрала за размяната.

Води се разследване за умишлена подмяна на деца при тяхното раждане – стар текст в Наказателния кодекс, който предвижда до 2 години затвор. Тук прокуратурата трябва да установи, че е имало умисъл. На въпрос към прокурора дали разследването ще продължи, ако се окаже, че става дума за грешка поради небрежност, той каза „да“.

Към този момент няма подробности за това кой е отговорен за размяната на тези гривни.

Децата, към този момент, са в семействата, с които са били изписани. Социалните служби са сигнализирани за тази размяна, но няма риск за нито едно от децата и към този момент не се налага те да бъдат изведени от домовете.

Прокуртурата обеща бързо да работи по случая, за да може да се изясни истината и децата да отидат при истинските си родители.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст