ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия експериментира ислямско банкиране

Санкциите, които Западът наложи на Москва заради войната в Украйна стеснява сериозно кръга от инвестиционни възможности на руснаците, поради което се търсят всякакви алтернативи и законови възможности. Което се потвърждава от съобщението на руската агенция за международна информация РИА Новости, че руската Държавна дума е приела на първо четене законопроект за провеждането на експеримент по въвеждане на ислямски банкови услуги в четири региона на Русия: Чечня, Башкирия, Дагестан и Татарстан. Експериментът трябва да започне на 1 февруари 2023-а и да продължи две години. При съгласуване с правителството срокът може да бъде удължен, а по решение на „Банк России“ списъкът на териториите в рамките на експеримента може да бъде разширен.

Ислямските банкови услуги са банкови дейности, подчиняващи се изцяло на ислямското право – Шериат. По-специално, той забранява получаването на определените по закон проценти или възнаграждения за отпуснатите заеми, както и инвестициите в предприятия, произвеждащи стоки и предоставящи услуги, противоречащи на ислямските принципи (например свинско месо или алкохол).

Съгласно законопроекта, в експеримента могат да участват банки и некредитни финансови институции, потребителски сдружения, фондове и други организации, осъществяващи дейности по партньорско финансиране. Централната банка ще регистрира тези компании, като достъп до експеримента ще имат само дружествата, фигуриращи в регистъра.

Участниците трябва да имат минимален капитал от 10 млн. рубли към 1 януари 2023-а и 25 млн. рубли към 1 януари 2024-а. Ако срокът на експеримента бъде удължен, изискваният капитал се качва на 70 млн. рубли от 1 януари 2027-а.

Председателят на комисията по финансови пазари на руския парламент Анатоли Аксаков е съобщил, че законът за ислямски банкови услуги може да приет на второ и трето четене в началото на 2023-а. Все още предстои депутатите да съгласуват някои нюанси по реализацията на този вид дейност в Русия, като основните моменти са особеностите по облагането на полагащите се доходи, ако бъде решено те все пак да бъдат получени.

„Сбербанк“ е открила на 1 декември в Казан първия офис за ислямско финансиране, организиран и оформен по всички правила на Шериата. Той ще обслужва дребни и корпоративни клиенти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст