ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Увеличават заплатите на работещите в спешна помощ и РЗИ

Заплатите в Регионалните здравни инспекции(РЗИ) и в Центровете за спешна медицинска помощ ще бъдат увеличени със задна дата от 1 декември.

За целта с постановление днес Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. в размер на 4 616 700 лева. Средствата са предназначени за увеличаване на разходите за персонал в регионалните здравни инспекции – с 1 216 700 лв. и в центровете за спешна медицинска помощ – с 3 400 000 лева.

Предвидените средства за регионалните здравни инспекции са за увеличение на възнагражденията на всички служители, изчислено от 1 декември 2022 г., в размер до 30 процента.

В Центровете за спешна медицинска помощ основните заплати на служителите ще бъдат увеличени с 22 на сто. 

В съобщението на правителството се казва, че това ще осигури устойчивост на получаваните през последните три месеца допълнителни възнаграждения за подкрепа на работещите в центровете за спешна медицинска помощ, пряко ангажирани с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19 и други заразни болести с епидемичен потенциал на разпространение. 

Решението идва след поредица протести на работещите, започнали още през лятото на тази година. Те се включиха в протестната кампания на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!“. Акцията започна през септември и продължава на територията на цялата страна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст