ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германската икономика посивява до 360.3 млрд. евро

Обемът на “сенчестия” сектор на германската икономика ще нарасне с 22.1 млрд. евро тази година и ще достигне 360.31 млрд. евро към края на декември, съобщава бизнес списанието Der Spiegel, позовавайки се на изчисления на Фридрих Шнайдер, финансист от Линц.

„Високата инфлация може да доведе до значително увеличаване на чернокожата работна ръка в Германия. „Сенчестата“ икономика на Германия ще нарасне с 22.1 млрд. евро през 2022 г. спрямо същия период на миналата година до 360.31 млрд. евро. Това е 10.1 процента от брутния вътрешен продукт на страната.”

За сравнение, в края на миналата година обемът на “сенчестия” сектор на германската икономика се оценява на 338.12 милиарда евро, което е приблизително 9.51 на сто от общия БВП на страната. Няколко фактора допринесоха за това увеличение тази година. Сред ключовите са задълбочаването на енергийната криза и високите темпове на растеж на цените в страната.

„Първоначално Шнайдер очакваше спад в сивата икономика в началото на годината в резултат на доброто икономическо представяне. Енергийната криза и високата инфлация обаче промениха този резултат“, се казва в коментара.

На 20 декември германският социолог Улрих Шнайдер заяви, че Германия е на път да се превърне в „държава на бедните“. Тази тенденция е повлияна от поскъпването на живота в страната поради енергийната криза. В резултат на това покупателната способност на обикновените граждани намаля, а финансовото им състояние стана по-несигурно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст