Асен Василев към ГЕРБ и служебния кабинет: Връщате през задната врата постната пица!

Парламент Асен Василев

“Връщате през задната врата политиката на постната пица със съдействието на служебния кабинет”, обърна се съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев към Делян Добрев от ГЕРБ-СДС по време на второто четене на удължителния закон за бюджета. Двамата влязоха в спор за очаквания държавен дълг за следващите години и за социалните плащания. “Заради вашето управление на финансите, държавата я докарахте дотам, че в следващите три години трябва да изтеглим 38 млрд. лева нов дълг”, обвини го Добрев.

Асен Василев сравни двете версии на консолидираната фискална програма за 2023 г., разработена от служебния кабинет – едната с бюджетен дефицит от 3 процента, другата – с 6,6 процента. По думите му разликата е 5,5 млрд. лева допълнителен дефицит във втората версия. Той отбеляза, че приходите в програмата, в която има повече харчене, са с 500 млн. лева по-малки. “Общо 3,711 млрд. от останалите 5 млрд. всъщност отиват за капиталови разходи и издръжка – все пера, по които може да се краде, където стоят всичките видове обществени поръчки, които знаем колко кристално се провеждат”, каза Василев.

“Служебният кабинет не е извинение за това Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ да не работят, а още по-малко да се каже – НАП и “Митници” не работят, затова дайте да не планираме разходи в бюджета и да планираме по-ниска приходна част – това е пълно безобразие”, коментира той.

“Натоварване на бюджета от социални разходи няма, то идва от допълнителни разходи за издръжка, допълнителни капиталови разходи и планирани по-малко приходи”, каза още Василев. По думите му сега очевидно се връщаме към времената, когато не събираме данъци от определени фирми, когато раздаваме пари за поръчки на други определени фирми, а социалните разходи отиват обратно във фризера.

В отговор служебният министър на финансите Росица Велкова обясни откъде идва увеличението на капиталовите разходи и разходите за издръжка. “Европейските средства, разходите по Плана за възстановяване не се усвояват, те се прехвърлят и се натрупват в следващата година, тъй като, ако не бъдат извършени тези разходи, няма да получим второ и трето плащане, защото има инвестиционни проекти, които трябва да се случат”, посочи тя.

“Следващата година е последна година на разплащане на стария програмен период, което също увеличава капиталовите разходи и води до увеличение на разходите за издръжка, тъй като част от европейските средства се разходват и чрез разходи за издръжка, а не само през капиталовите разходи”, допълни Велкова. Тя посочи, че вариантът на консолидирана програма, в който са постигнати 3 процента дефицит, е работен с допускането, че всички намалени ставки ще бъдат възстановени от 1 януари, но с приетите данъчни закони това си остава едно допускане.

“НАП и “Митници” работят и постигат събираемост, данъчно-осигурителните приходи ще бъдат преизпълнени, но интересното е кои данъци ще бъдат преизпълнени и къде ще имаме неизпълнение”, коментира финансовият министър.

“Ще имаме преизпълнение на осигурителните вноски, на данъка върху доходите на физическите лица, тъй като бяха увеличени възнаграждения, и другото увеличение е в авансовия корпоративен данък”, посочи тя.

“Няма да изпълним ДДС в размер, предвиден от Народното събрание, но общо имаме преизпълнение на данъчно-осигурителните приходи”, допълни Велкова.

Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) коментира, че не приема точно Асен Василев да говори за обществени поръчки и за злоупотреба с тях. “От всички 25 правителства досега, вашето е правителството, което изхарчи най-много пари, без никаква процедура, с имейли”, коментира той.

“Заради вашето управление на финансите, държавата я докарахте дотам, че в следващите три години трябва да изтеглим 38 млрд. лева нов дълг”, каза още Добрев и посочи, че за последните 37 години са изтеглени 37 млрд. дълг.

“Спомням си ваше обещание, че няма да има един човек под линията на бедността, и какво се оказа – 1 млн. души живеят под линията на бедност от януари 2023 г.”, обърна се той към Василев.

“Тези 38 млрд. са само във вашите сънища”, репликира го Асен Василев. “Ние оставихме страната с 2 млрд. по-малко дълг”, отбеляза той.

“Подкрепете увеличението на минималната работна заплата и тези хора няма да минат под линията на бедност, но няма да го подкрепите, защото това е вашата политика на постната пица – вие я връщате през задната врата със съдействието на служебния кабинет”, коментира Василев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст