Депутатите отхвърлиха по-високия размер на обезщетенията за деца

Парламент заседание Асен Василев

Това трябваше да стане чрез промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица

Парламентът отхвърли предложението на Асен Василев от “Продължаваме Промяната“ за увеличаване размера на данъчното облекчение за млади семейства с деца до 18 години, както и за деца с увреждания. Това трябваше да стане чрез промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица и за догодина размерът на обезщетението за едно дете да бъде 900 лв. при 600 лв. за тази година. Съответно трябваше да се увеличат и парите за две, три и повече деца.

Припомняме, че ПП предложи повишаване на данъчната отстъпка за деца от 600 лв. на максимум 900 лв. на дете (съответно до 1800 лв. за две деца и до 2700 лв. – за три деца). Бонусът важи само за работещите родители, които са декларирали достатъчно облагаеми доходи през годината. За дете с увреждания се предлага отстъпката да се увеличи от 1200 лв. на 1800 лв.

Народните представители обсъждат и гласуват на второ четене текстове от удължителния държавен бюджет за 2022 г., бюджета за държавно обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

Също така не се прие и искането на БСП в законопроекта да бъде включено предложението им, свързано с механизма за определяне размера на минималната работна заплата. Това предизвика острата реакция на лидера на социалистите Корнелия Нинова, която обвини тези, които се гласували против това текстът да бъде включен за обсъждане, че замразяват доходите на хората на фона на високата инфлация и цените. В същото време в законопроекта остават разходи, свързани със закупуването на бойни самолети за Военновъздушните сили, както и възможността за теглене на нов дълг, подчерта още тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст