ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ДБ с апел ГЕРБ-СДС да не оставят Пловдивския панаир на Гергов

Случаят е с предистория от 2016 г., когато, по личното разпореждане на Борисов, държавата се отказала от своите 49.63% и те отишли в общините Пловдив и Варна.

Урок по квазиевроатлантизъм. Така депутатът Йордан Иванов от „Демократична България“ нарече декларацията на политическата си сила, с която започна днешното заседание на Народното събрание. Той обвини ГЕРБ-СДС, че се бият в гърдите какви евроатлантици са, а в същото време се договарят с хората на Кремъл в България.

Иванов обясни, че поводът на декларацията е скандалът с Пловдивския панаир, който, по думите му, благодарение на евроатлантиците от ГЕРБ окончателно отишъл в ръцете на почетния консул на Руската федерация в Пловдив – Георги Гергов.

Народният представител обясни, че случаят от последната седмица с Пловдивския общински съвет има своята предистория и тя започва от 2016 г., като почива на приятелството на лидера на ГЕРБ – Бойко Борисов с Георги Гергов, който е почетен консул на Руската федерация. През 2016 г., по личното разпореждане на Борисов, държавата се отказала от своите 49.63% и те отишли в общините Пловдив и Варна, които и до днес се управляват от ГЕРБ.

И двете общини планират да прехвърлят своя дял в ръцете на Георги Гергов- във Варна се оправдават, че става дума за дупка, която не може да бъде застроена, а в Пловдив – обещават, че това ще е терен за опера.

„Нещата обаче не се случват точно така. Общинският съвет във Варна решава да върне своя дял на централната власт, но кметът Иван Портних не го изпълнява. В края на миналата годината Гергов подновява своя план за пълното овладяване на Пловдивския панаир с цел да получи две трети, чрез които може да прави, каквото прецени. Той измисля схема, чрез която община Варна да апортира своя дял в “Пълдин тур инвест” – дружеството, което той управлява, но тази негова схема е възпрепятствана от Пловдив, които държат 25% и към днешна дата вписването на този апорт в Търговския регистър бива атакувано от Община Пловдив по решение на Общинския съвет.

Недоволен от развоя на тези събития, пред няколко дни господин Гергов свиква ново общо събрание и вместо Общинският съвет в Пловдив да преповтори волята си и да атакува това вписване, на заседанието мнозинството се променя и хората на руския консул в Пловдив гласуват окончателното попадане на Пловдивския панаир в ръцете на Гергов”, обясни депутатът от „Демократична България“.

Той обяви, че добрата новина е, че решението на Пловдивския общински съвет е некадърно и противоречиво в двете си части и трябва да бъде преразгледано.

„Тоест имате шанс да докажете, че Пловдивският панаир няма да отиде в ръцете на Георги Гергов, защото днес – ние, от „Демократична България“ в Пловдив  ще протестираме и е ваш дълг да запазите обществения интерес и този на Община Пловдив, и на Община Варна и държавата да запази своя дял“, завърши Йордан Иванов, обръщайки се към народните представители от ГЕРБ-СДС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст