Парламентът регламентира съхранението на електроенергия

Парламент депутати заседание зала

Ще може да се отлага крайното използване електроенергия или тя ще се преобразува във форма, която може да се съхранява и впоследствие да се преобразува отново в електроенергия

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се регламентира създаването на съоръжения за съхранение на електроенергия. Законопроектът, предложен от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, бе приет единодушно с 200 гласа “за” и един “въздържал се”.

Съхранението на енергия е важна стъпка в процеса на преход към въглеродно неутрална икономика, подобрява стабилността на енергийната мрежа, сигурността на електроснабдяването и намалява разликата между екстремните стойности на цените на енергията. В доклада на ресорната комисия се уточнява, че по тази причина трябва да се внедри широка гама от технологии за съхранение, притежаващи всички характеристики, касаещи мощността, капацитета и времето за реакция, за да допринесат за стабилността на мрежата, регулиране на напрежението, оперативен резерв.

Законопроектът определя съхранението в съответствие с евродиректива. След производството на енергията ще може да се отлага крайното ѝ използване или електрическата енергия ще се преобразува във форма, която може да се съхранява и впоследствие да се преобразува отново в електроенергия, или да се използва като друг енергиен носител. Дейността по съхранение ще се извършва свободно на пазара, без да е необходимо издаване на лицензия. За търговската експлоатация на съоръжения за съхранение на енергия не се изисква издаване на лицензия от Комисията за енергийно и водно регулиране. Операторите на съоръжения за съхранение могат да станат доставчици на системни услуги, както и да сключват сделки с електрическа енергия.

От “Възраждане” обявиха, че ще подкрепят законопроекта и ще напрвят предложения между първо и второ четене.

От “Продължаваме промяната” уточниха, че с текстовете се въвежда определението за съхранение на електрическа енергия, дефиницията за това какво е съоръжение за съхранение на електрическа енергия, както и за режима за интегрирането на този тип системи в електроенергийната система.

Депутатът от ПП Владимир Табутов каза, че за осъществяването на успешен преход към нисковъглеродната и независима електроенергийна система, която ще гарантира конкурентоспособността на българските предприятия и високото качество на живот на българските граждани, има минимум две предпоставки – изграждане на нови енергийни мощности, които не са базирани на изкопаеми горива или вносни такива, което е свързано с изграждането на нови ВЕИ мощности – соларните и вятърните централи, и наличието на съоръжения за съхранение на електроенергия. Той изтъкна, че предложението на ГЕРБ е смислено и полага основата на едно по-подробно законодателство, което да уреди впоследствие различните видове съоръжения за съхранение. От ПП между първо и второ четене също ще направят предложения за прецизиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст