Парламентът прие промени в Закона за БНБ за повече независимост

По време на разискванията в пленарната зала Димо Дренчев от „Възраждане“ посочи, че от парламентарната му група не са съгласни с начина, по който се приемат промените.

Народните представители приеха промени в Закона за БНБ, с които ще се гарантира по-голяма независимост на финансовата институция.

С приетия Законопроект за изменение и допълнение на Закона за БНБ ще се обезпечи правото на защита в случай на предсрочно освобождаване на членовете на Управителния съвет на БНБ, а не само на управителя.

Осигуряването на това право на защита е свързано с преодоляването на правни несъответствия с европейското законодателство, отчетени в Доклада за конвергенция на Европейската централна за 2022 година. Освен това с тази мярка ще се отговори и на изискванията на законодателството на ЕС към регулаторната рамка за БНБ, обясни председателят на Комисията по бюджет и финанси -Петър Чобанов.

С предложените промени се предвижда процедура, съгласно която основанието за предсрочно освобождаване на подуправителя или на друг член на Управителния съвет на БНБ – с изключение на гуверньора, да се установява с решение на Управителния съвет на Централната ни банка, прието по ред, определен от него.

По време на разискванията в пленарната зала Димо Дренчев от „Възраждане“ посочи, че неговата парламентарна група няма да гласува “за” промените. Причината – начинът, по който те се правят – спешно и бързо, като част от пакета закони, които трябва да бъдат приети, за да може България да влезе в еврозоната.

От „Възраждане“ за пореден път повториха, че не са съгласни това да стане, без българският народ да бъде попитан, тъй като в момента само една трета от гражданите са съгласни България да приеме еврото и да стане част от еврозоната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст