ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът ще разгледа на второ четене удължаването на бюджета

Парламент Пленарна зала

В рамките на днешното редовно заседание парламентът ще разгледа на второ четене удължаването на Закона за държавния бюджет за 2022 г., както и на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. В пленарната зала влизат на първо четене и промени в Закона за Българската народна банка, които гарантират независимостта на членовете на Управителния съвет.

Правителството предлага минималната работна заплата за страната да стане 770 лева от 1 януари догодина. Според финансовото ведомство заради сериозния бюджетен дефицит е по-добре увеличението да стане от 1 юли.

Очаква се депутатите да обсъдят и нова формула за увеличение на пенсиите. Според нея всяка година от 1 юли парите на възрастните ще се увеличават според средния осигурителен доход и инфлацията, като очакванията са догодина пенсиите да нараснат с повече от 12 процента. Също така депутатите ще дискутират и дали максималният осигурителен доход да се запази на нивото от тази година – 3400 лева.

Народните представители ще разгледат на първо четене и промени в Закона за Българската народна банка, които да гарантират независимостта на членовете на Управителния съвет. В момента те не могат да обжалват решенията за предсрочното си освобождаване пред независим национален съд и правителството предлага такава възможност. Според текстовете на закона в момента правомощията на член от УС могат да се прекратяват предсрочно само в случай, че не отговаря на изискванията или ако е признат за виновен за сериозно законово нарушение.

Министерският съвет предлага да бъде предвидена процедура, съгласно която основанието за предсрочно освобождаване на подуправител или на друг член на Управителния съвет, с изключение на управителя, да се установява с решение на Управителния съвет на БНБ, прието по определен от него ред. Решението на съвета да може да се оспори пред Върховния административен съд в 7-дневен срок, предвиждат още поправките.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст