ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Произведената строителна продукция е намаляла с още 8.2 процента 

Започналият през 2021 г. спад в произведената строителна продукция продължава с още 8.2 на сто през деветмесечието на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.  

Това сочи новият Икономически отчет на строителния сектор на Камарата на строителите в България (КСБ). 

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) произведената през деветмесечието на тази година строителна продукция е на обща стойност 10.6 млрд. лв., като от нея за 6 милиарда лв. е сградното строителство (жилищно и нежилищно), а за останалите 4.6 млрд. лв. – инженерното (ВиК, жп, пътна, енергийна инфраструктура). За сравнение за деветмесечието на 2020 г., след която започва спадът, продукцията е била за над 4 млрд. лв. повече – 14.8 млрд. лева.  

„Данните са изключително тревожни, при това не отчитат реалната инфлация. Те са резултат от липсата на индексация на договорите с публични възложители, а никой не поставя под съмнение скока в цените на строителните материали“, коментира председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев.  

Той обърна внимание, че макар служебното правителство да е приело методика, липсват единни указания за прилагането й и това позволява разностранни интерпретации от отделни възложители. Инж. Терзиев бе категоричен, че държавата трябва да разбере, че има интерес от стабилен и работещ строителен отрасъл, който внася данъци и осигуровки в хазната, с които да се правят социални политики. Той обясни, че затова е необходимо да се предвидят средства в бюджета за индексация и да се изработят единни указания за прилагане на методиката, за да стане тя работеща. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст