Проф. Гечев: Ще има масови протести, ако се намали МРЗ

Румен Гечев

Според депутата от БСП е престъпление да бъде намалена МРЗ, при такава годишна инфлация.

“Ако минималната работна заплата бъде намалена, а не увеличена, ще има масови протести”. Това заяви в интервю за Нова телевизия проф. Румен Гечев от БСП.

Според него това решение е “скандално” и е прецедент в световната стопанска история. “Престъпление е да намалиш минималната работна заплата, когато годишната инфлация ще е между 12 и 14%”, добави още той.

По думите му ГЕРБ, ДПС, “Български възход” и “Продължаваме промяната” са гласували “за” предложението на първо четене. “Беше прието, всички гласуваха и подкрепиха увеличението на 850 лв. и за две седмици нещо стана. Не знам какво им препоръчаха”, обясни проф. Гечев. Според него изглежда сякаш здравият разум надделява и партиите ще вземат правилното решение.

Той поясни още, че предложението на БСП отговаря на Европейската директива, която задължава страните членки в 2-годишен период да приведат минималните заплати на поне 50% от средните. Също така добави, че за да бъде по-висока средната заплата трябва да имаме по-висок икономически растеж.

“В удължаването на бюджета в Бюджетна комисия имаха наглостта да не допуснат за обсъждане въпроса за увеличението на минималната работна заплата. Ние го прокарахме през Кодекса на труда”, заяви той.

И заключи, че в България богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст