Стефан Янев: Не поставяме условия за задължително участие в кабинет

Стефан Янев Български възход

Не бива да се говори за третия мандат, преди да са изчерпани първият и вторият. Все пак последователността в работата е важна.  За нас няма значение при кого ще отиде третият мандат, ще участваме в разговорите конструктивно. Това каза пред БНТ лидерът на “Български възход” Стефан Янев. 

“За нас като парламентарна група, като нова партия, участието в политическия живот не е за да търсим постове. Търсим реализция на политики и решения. Не поставяме условия за задължително участие в кабинет. По-важно е какви политики и механизмим ще предвижда този кабинет”, уточни той.

Лидерът на “Български възход” коментира и каква, според него, трябва да е минималната работна заплата. “Възможно по-висока е по-добре. Разсъжденията са колко може да си позволи държавата. Трябва да е свързано с ясна обосновка и с това какви биха били приходите в бюджета така, че тази минималната работна заплата да може да бъде гарантирана. Без да е ясно как ще се отрази на бюджета, създава трудности на бъдещ редовен кабинет”, посочи Янев, като добави, че трябва да има разбирателство между партиите, за да се излъчи редовно правителство, което да предложи бюджет. “Тогава въпросът с минималната работна заплата ще бъде по-лесно решен”, смята той.

Стефан Янев подчерта, че от “Български възход” държат евентуално редовено правителство да е съставено върху основите на коалиционно споразумение. Така, по думите му, ще е ясно върху чии плещи пада политическата отговорност. 

Янев заяви, че не подкрепят закон, който да е фокусиран само и единствено върху личността на главния прокурор, в случая Иван Гешев.

“Контролът върху главния прокурор – нямаме против да има такъв, но не трябва това да се изгражда законодателство за един човек, което противоречи на Конституцията. Цялостна правна и съдебна реформа – да. Не конкретно законодателство за конкретен човек”, обясни той.

По отношение на хартиена бюлетина и ветото на Радев, Янев заяви: “Ние сме за машинно гласуване, нямаме против хартията, ако е съчетана с машина, която брои хартиените бюлетини”. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст