Стоянов: Нинова бездействаше спрямо Северозападна България

Никола Стоянов и Златко Живков

Министърът на икономиката Никола Стоянов и кметът на Монтана Златко Живков

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че дава министъра на икономиката Никола Стоянов на прокуратурата заради инвестиция във фотоволтаици върху язовир “Огоста“

“Не очаквайте от мен приемственост в политиката по бездействие, която Корнелия Нинова демонстрираше към Северозападна България като министър, а и като политик. Това казах на местните хора при днешната ни среща в Монтана за бъдещето на язовир “Огоста” и заявения инвестиционен интерес към него.” Това написа във Фейсбук служебният министър на икономиката Никола Стоянов. По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че дава министъра на прокуратурата заради инвестиция във фотоволтаици върху язовир “Огоста“, която тя определи като опасна.

Стоянов представи пред местната власт в Монтана проекта на германската компания “Профайн Енерджи” и свършеното до момента. От компанията са заявили инвеститорски интерес към България в изграждането на плаващ фотоволтаичен парк. Държавата до момента не се е ангажирала с нищо друго, освен че ще проучи възможността подобен проект да се реализира, защото това е иновативна технология, която до сега не е изпълнявана в България. Сформирана е е работна група с всички ангажирани институции. Стоянов изрази надежда в най-кратки срокове анализът да е готов.

“Имаме реален шанс Северозападна България да бъде дом на инвестиция за 1 млрд. евро. След Нова година отново ще бъда в Монтана, защото е важно и местните хора да имат цялата информация и заедно да решим – искаме ли да реализираме подобен проект, или не.
Учудва ме факта, че хората, с които говорих днес в областния град разбират процеса, а бивш министър на икономиката не успява”, недоумява министърът на икономиката.

“Виждайки спекулациите на г-жа Нинова на тема как така има заявен интерес, а ще правим конкурс, ще опитам още веднъж да ѝ обясня. Логиката е много проста – държавата не е мислила до този момент за хипотеза за изграждане на плаващ соларен парк на “Огоста”. Сега има компания, която заявява, че има ноу-хау и опит, за да осъществим такъв проект и са готови да инвестират в него. На тази основа институциите сформират работна група, за да проучат – от административна и законова гледна точка, може ли това да се случи и ако да – как. Ако отговорът на първия въпрос е положителен (тоест, че може да се реализира такъв проект на язовир), ние мислим в посока за откриване на публичен конкурс. Защото, ако една компания вижда интерес да го направи, значи има и други. А при състезателно начало ще търсим най-добрите условия за държавата”, обясни Никола Стоянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст