Германия национализира доставчика на газ “Унипер”

uniper унипер

Правителството увеличава държавната намеса в енергийния сектор, за да предотврати недостига на енергия

Германското правителство съобщи днес, че е национализирало компанията за комунални услуги “Унипер” (Uniper), след като Европейският съюз одобри спасяване на доставчика на природен газ, предаде Асошиейтед прес.

Кабинетът в Берлин обяви през септември, че планира да национализира “Унипер”. По този начин правителството на Федералната република увеличава държавната намеса в енергийния сектор на страната, за да предотврати недостига на енергия, който може да възникне поради войната на Русия в Украйна, отбелязва АП.

Сделката по придобиването на “Унипер” включва увеличение на капитала на компанията с 8 милиарда евро, които се предоставят от Германия. Тя надгражда първоначалната финансова помощ, която германското правителство отпусна на компанията през лятото. Акционерите в “Унипер” одобриха този план в понеделник.

Европейската комисия също го одобри вчера, но под условие. Правителството на Германия е задължено да намали дела си в компанията до 25 на сто плюс една акция до 2028 г. Този срок, който може да бъде удължен само с одобрението на Еврокомисията. 

Правителството в Берлин обяви, че придобива 99-процентов дял от “Унипер”. Ръководителите на компанията остават на своите постове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст