Хората с доход до 1000 лв. ще ползват по-евтин обществен транспорт

Никола Стоянов министър на икономиката

Новите мерки, които подготвя министерството на икономиката, предвиждат отстъпка от 25 ст. на литър гориво да има само за хората с доход до 1000 лева на месец

Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво ще продължи и през 2023 г., докато не бъдат подготвени следващите мерки. Ще има и нова мярка – при доход до 1000 лева ще се ползва по-евтин обществен транспорт. Това обяви в интервю за БНТ служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Парите за отстъпката за литър гориво ще се взимат от свръхпечалбите на “Лукойл”. “Повече пари от държавният бюджет няма да бъдат давани по тази мярка”, изтъкна министърът. Точната сума, която ще бъде преразпределена от свръхпечалбите на петролното предприятие, се определя от ясна формула, в която влиза и моментната цена на различните сортове петрол, обясни той.

Новите мерки, които подготвя ведомството, предвиждат отстъпка да има само за хората с доход до 1000 лева на месец. Те ще ползват и намаление за обществения транспорт. В момента се изработват техническите параметри на новите мерки като целта е те да влязат в сила от февруари. Преди да влязат в сила, ще бъдат спазени всички законови процедури, включително, ще минат и през обществено обсъждане, увери Стоянов. Предвижда се хората, които отговарят на критериите за отстъпката, да доказват това с документ, издаден от общините.

Министърът на икономиката изрази надежда, че европейските институции ще приемат мярката и няма да я обявят за държавна помощ, тъй като тя е временна и е необходима в сегашната ситуация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст