Чавушоглу: Швеция не екстрадира терористите

чавушоглу

Екстрадирането е главното условие на Турция, за да даде съгласие за присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО

На съвместна пресконференция с шведския външен министър Тобиас Билстрьом днес в Анкара турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Швеция не е предприела действия за екстрадиране на лица, за които Анкара твърди, че са свързани с терористична дейност, нито за замразяване на активите им, съобщи Ройтерс.

Екстрадирането на тези лица е главното условие, което Турция поставя, за да даде съгласието си за присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО.

От своя страна Билстрьом заяви, че Стокхолм е предприел конкретни стъпки по всички пунктове от тристранното споразумение, подписано през юни между двете скандинавски страни и Турция.

Чавушоглу каза, че Турция оценява стъпките от страна на Швеция досега, но и че тя трябва да направи „още много“.

През тази седмица шведският върховен съд блокира екстрадирането на турски журналист, за когото Анкара твърди, че е свързан с живеещия в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен, обвиняван от Турция за организирането на опита за преврат през 2016 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст