ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предложение на Кирил Ананиев изложи на риск пенсиите за януари

Парламент Кирил Ананиев

“Фискалният резерв в централния бюджет е на 1.6 млрд. лв. дефицит, което означава, че ние няма да можем да платим пенсиите на седмо число, а ще трябва да чакаме да дойдат постъпленията от ДДС, за да можем да ги изплатим.” 

Това обяви от парламентарната трибуна днес (22 декември) служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева. Така тя коментира предложението на бившия си колега – финансов министър на ГЕРБ – Кирил Ананиев, който искаше на Министерския съвет категорично да се забрани да ползва парите по Плана за възстановяване и устойчивост по различни от предвидените по проектите дейности.

След разгорещени дебати предложението на Кирил Ананиев беше отхвърлено. Преди това той упрекна бившия финансов министър Асен Василев, че убеждавал всички, че имаме най-добрия директор на НАП, а накрая се установило, че така нареченият вътрешен ДДС – в страната няма да се изпълни с над 100 млн. лева.

“Къде е това преизпълнение? Къде са мерките за увеличаване на събираемостта?” – попита Кирил Ананиев и вместо отговор констатира, че явно във фискалния резерв има единствено и само чужди средства с целево предназначение. Той подчерта, че държи на предложението си, защото то демонстрира каква политика е водила държавата през последната година и половина – политика, която е напълно в разрез с обещанията, че ще имаме голяма събираемост и бюджетът ще бъде пълен с пари.

Мартин Димитров от ДБ го призова да не създава излишни страхове в хората. Той подчерта, че гражданите трябва да са спокойни, че няма да има риск с плащането на пенсиите.

След като предложението на Ананиев беше отхвърлено, Асен Василев обясни, че самият той го е подкрепил по простата причина, че пари има. От друга страна той обърна внимание, че Министерският съвет трябва да има свободата да разполага с всички средства, за да не трябва да прибягва до начини на финансиране, които не са оптимални.

Той също така успокои пенсионерите, че пари за пенсии има, като цитира думите на финансовия министър от по-предишно нейно изказване, направено в същия ден: От 13.6 млрд. лв. една част – 6.1 млрд. лв. са европейски средства, други – 3.5 млрд. лв. са неприкосновени, а оставащите са за пенсиите. Като се има предвид, че за пенсии на годишна база са необходими около18 млрд. лева, то около 1.5 млрд лв. ще стигнат те да бъдат платени през януари.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС пък цитира друго изказване на финансовия министър, направено в същия ден, 22 декември, че бюджетът е на червено с 1.6 млрд. лева. 

Тя бе категорична, че неподкрепеното предложение на Кирил Ананиев показва колко Асен Василев е бил несъстоятелен като финансов министър, как една година е било “шарлатания”, при която с популистки мерки е заблуждавал всички, че има пари в бюджета и заради това му препоръчва да не си прави труда да бъде предложение за финансов министър в правителство с втория мандат.

Асен Василев й отговори, че е силно впечатлен от новооткритите й познания за бюджетиране и че когато министър Велкова обяснява, че бюджетът е на червено, тя има предвид централния – който е на разположение на Министерския съвет. Той обаче е програмиран именно от правителството на Кирил Петков – по дизайн – да бъде на дефицит, за да не могат да се харчат парите по усмотрение на Министерския съвет.

Освен това Асен Василев обърна внимание на Десислава Атанасова, че министър Велкова е обявила, че ще се съберат повече приходи, отколкото е предвидено в актуализацията, и че ще има по-малко разходи, отколкото е заложено в нея.

“Към момента парите, които правителството има във фискалния резерв и в БНБ, са 13.6 млрд. лева  и толкова средства към този момент на годината не сме имали нито веднъж досега през последните пет години!” – подчерта Асен Василев.

Той обаче се съгласи с Атанасова, че държавата е счупена – но не за гражданите, а за обръча от фирми, близки до ГЕРБ, защото за тях няма пари – просто защото няма как те да им бъдат раздавани от централния бюджет на Министерския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст