13% от българския бизнес няма да раздава бонуси на служителите си 

подарък

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведе експресно анкетно проучване в периода 2-7 декември 2022 г. във връзка с допълнителните възнаграждения (бонуси) около Коледа. В проучването са участвали около 100 браншови организации и предприятия от различни сектори на икономиката, сред които са услугите, строителството, търговията. 

Данните от проучването показват, че макар COVID-кризата да промени значително икономическата среда, по-голямата част от българския бизнес планира да раздаде коледни бонуси. Запазва се високият дял от 82.5% през 2022 г.  (83% през 2021 г.) на фирмите, които възнамеряват да дадат допълнителни стимули на служителите си около празниците. Спрямо 2020 г. и 2019 г. процентът се увеличава, като през 2020 г. 60% от предприемачите са заявили, че ще имат възможност за раздаване на бонуси за Коледа.   

Делът на фирмите, които заявяват, че не предвиждат раздаването на коледни възнаграждения поради кризата с пандемията и войната и поради това, че предвиждат увеличение на заплатите от догодина, е 13 процента. Около 3% от управителите на българските фирми все още не са взели окончателно решение дали ще изплащат коледни бонуси на своите служители.   

Най-голям процент (42%) от българските предприемачи посочват в тазгодишното проучване, че очакват да раздават коледни бонуси на своите служители, най-вече защото искат да ги мотивират и запазят. На следващо място 40% от мениджърите на фирми посочват, че основен стимул за даването на коледен бонус са предстоящите празници. Тридесет и три процента от анкетираните казват, че финансовото състояние на фирмата позволява раздаването на някакъв вид бонус на служителите. 

По отношение на начина на определяне на бонусите за Коледа 41% от анкетираните смятат да дадат еднакви бонуси на всички служители. Други 40% от тях са на мнение, че трябва да има индивидуално допълнително възнаграждение според представянето на всеки служител. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст