ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Военното министерство: Не сме изпращали оръжие на Украйна досега

Министерство на отбраната

Указът за изпращане на оръжие на Украйна беше обнародван днес в Държавен вестник

България все още не е изпратила военна и военнотехническа помощ на Украйна. Това заяви зам.-министърът на отбраната Катерина Граматикова на пресконференция в Министерството на отбраната по повод публикации в медиите, в които се твърди, че страната ни е изпратила оръжия, преди да е обнародван Законът за ратифициране на Споразумението между Министерствата на отбраната на България и Украйна за безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Указът беше обнародван днес в Държавен вестник.

“По повод появилите се притеснения в общественото пространство, че Народното събрание ще бъде изолирано от предоставянето на допълнителна последваща помощ за Украйна в Министерството на отбраната е подготвена промяна на договора”, съобщи Граматикова. И допълни, че с текста на споразумението е била преодоляна правна празнина в българското законодателство и се е създала правна предпоставка държавата да може да предоставя на друга държава движими вещи държавна собственост. С промяната, предложена от ведомството, всички последващи действия за предоставяне на военна и военнотехническа помощ за Украйна ще минават през Народното събрание.

На въпрос защо посещението в Киев на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов не бе съобщено предварително зам.-министърът Теодора Генчовска отговори, че това е изискване на Украйна и е от съображения за сигурност. Договорката е била информацията за посещението да бъде публикувана, когато делегацията напусне територията на Украйна.

Адмирал Емил Ефтимов посочи, че е направен анализ на наличните възможности на Българската армия. “Отчетени са изводите от бойните действия в Украйна. Не само за използваните тактики или техники, но за логистиката”, каза той. Работи се и по въпроса за заместваща техника от съюзниците ни, отбеляза още той, но не даде подробности с кои държави се водят преговори, тъй като по думите му трябва по-дискретен подход.

Той уточни и по какви проекти за модернизация на армията се работи. Сред тях са ремонта на танковете, придобитите техника на специалните сили, както и нови бойни машини за Сухопътните войски. “Там се подготвя проект за бойната машинна пехота, към момента само за една бригада, артилерийски системи, модернизацията на танковете – договорът там е изпълнен на 50%. Във втората половина на 2023 г. се очаква да се осъществи изцяло. Четвъртият основен проект са безпилотните летателни системи за сухопътните сили, за нуждите на разузнаването, той е на етап подписване на договора”, добави Евтимов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст