Депутатите отново оставиха обсъждането на бюджета за накрая

Парламент

Депутатите първо ще се занимават с президентското вето върху Изборния кодекс, а после – с бюджета

На фона на заявките колко важно е да се увеличи минималната заплата и да се осигурят социалните плащания, депутатите оставиха финалните текстове от удължителния закон за бюджета за накрая. В последния си работен ден преди коледните празници народните представители спориха близо час по дневния ред.

След многото предложения накрая решиха да започнат с обсъждане на президентското вето върху промените в Изборния кодекс. От “Продължаваме промяната” настояха обсъждането на ветото да бъде отложено за следващо пленарно заседание, което означава идната година, но идеята бе отхвърлено.

Точка втора ще е окончателно приемане на удължения тазгодишен бюджет за следващата година.

Макар първоначално да не бе подкрепено, по предложение на “Демократична България” депутатите решиха все пак да включат в дневния си ред и промените в Закона за трудовата миграция, които уреждат трудовата заетост на чужденците у нас чрез т.нар. синя карта.

След включването на точката, предложена от ДБ, от “Възраждане” поискаха да се обсъдят и промените в Закона за предучилищното и училищното образование, а от БСП – да се разгледат промените в Кодекса на труда за минималната заплата. Социалистът Георги Гоьков посочи, че правят предложението за трудовия кодекс може би за 22-ри път. Допълнителните предложения за разместване на дневния ред не бяха приети от пленарната зала. “Сърми ще ядете доста сурови”, коментира председателят на Народното събрание Вежди Рашидов по повод загубеното време в процедури. “Хайде стига с този панаир и да започнем да работим”, призова той.

В началото на заседанието Искрен Митев от ПП заяви, че иска този ден да започне по различен начин. В последния работен ден на депутатите за тази година година той благодари на всички, които са в залата, за неуморния труд на репортерите и операторите, както и на администрацията на Народното събрание. Митев пожела този ден да приключи благополучно, да се приберат при своите близки и да празнуват светли коледни и новогодишни празници.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст