Директорът на “Музикаутор”: Упоменавайте авторите на песни 

“Упоменаването на авторството е чувствителна тема за един творец – това е нещо, което го индивидуализира и го прави специален. Нарушаването на едно такова право е свързано с изключително дълбока морална щета за творците.” 

Това обяви изпълнителният директор на “Музикаутор” Иван Димитров в интервю за БНР по повод казус, свързан със заличаване на името на самия автор при публичното му представяне. 

През седмицата Димитров участва в дискусия с адвоката Христина Георгиева и със сценариста и режисьора Лилия Харалампиева, в която обсъдиха какво по закон трябва да правят използващите авторско съдържание. 

Иван Димитров посочи, че дейността на “Музикаутор” е да представлява единствено имуществените права на авторите. Това означава, че, за да има легално ползване на музикални произведения, по закон техните ползватели трябва предварително и писмено да уредят авторските права и да заплатят възнаграждения за творците. 

„В случай на установяване на неразрешено ползване, “Музикаутор” може да подаде сигнал до Министерството на културата, което е контролен орган по Закона за авторското право и сродните му права, така че то да извърши проверка и да заведе дело. Въпреки това, в сдружението се стремим да се свързваме с ползвателите и да им предлагаме доброволно да уредят правата. Паралелно водим информационни кампании, в които да разясняваме необходимостта, както за спазването на закона, така и за зачитането на авторския труд“, обясни Иван Димитров. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст