ПП, БСП, ДБ и БВ ще подготвят обща програмна декларация

ПП среща с БСП

ПП, БСП, ДБ и БВ обсъдиха приоритети, които да бъдат включени в програмата на Народното събрание през 2023 година

От БСП, “Демократична България” и “Български възход” се отзоваха на поканата на “Продължаваме промяната”. Партиите обсъдиха приоритети, които да бъдат включени в програмата на Народното събрание през 2023 година. В началото на срещата номинираният за министър-председател от “Продължаваме промяната” Николай Денков благодари на колегите си, които са изпратили своите програми и предложения.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков припомни основните приоритети, сред които присъединяването на България към Шенген и към еврозоната, увеличението на минималната работна заплата до 50 процента от средната, индексация на пенсиите с процент, който изпреварва инфлацията, подобряване на условията за правене на бизнес в България, приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, ускоряване и облекчаване на процедурата по издаване на синята карта, както и съдебната реформа, антикорупционното законодателство и механизма за разследване на главния прокурор. “Ако по тези приоритети успеем да обединим общите си усилия, влизането ни в Шенген може да стане реалност. Защото влизането ни в Шенген и еврозоната е политика сама по себе си, но тя предполага реформите, които предстоят в това отношение”, изтъкна Петков.

“Форматът тук е недостатъчен за Министерски съвет, но не пречи да формулираме стъпките и законите, необходими за присъединяването към Шенген и еврозоната. Независимо дали ще има правителство с втори, трети мандат или нови избори, това са цели, критично важни за това страната да станем по-богати и по-европейци. Колкото по-рано започнем, толкова по-добре”, каза другият съпредседател на ПП Асен Василев.

От левицата представиха предложенията си за промени в социалната сфера и изразиха задоволство, че разделителните линии между двете формации вече не са пречка за диалог. Социалистите са склонни да подкрепят програмна декларация, изготвена от този формат, ако по въпросите в нея се постигне консенсус.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов изрази разочарование, че някои партии отсъстват от срещата. “На България ѝ трябва управление, което да движи страната напред. Дори вторият мандат да не успее, усилията ви да се намери голямото общо кратно – това, което може да мотивира политическите сили да преодолеят противопоставянето в името на големи цели, ще бъде полезно за страната. В този смисъл това, че виждам празни столове тук, е много разочароващо за мен. Казвам го като лидер на политическа формация, който се е срещал с Габровски и ГЕРБ, и имаме право да кажем, че отговорността изисква всички да участваме в тези усилия”, посочи той.

Иванов изрази подкрепа към предложенията на социалистите в социалната сфера, като безплатните учебници например. Но внесе уточнението, че тук е нужно да има таргетиране, за да не се пилее обществен ресурс. Той е на мнение, че подпомагането трябва да бъде насочено към нуждаещите се, а не да се осигуряват безплатни учебници на деца, чиито родители “могат да си позволят “Майбах”.

От “Български възход” са готови за дебат по приоритети. От формацията откроиха и като свои цели присъединяването на България към Шенген и еврозоната, развиването на ядрената енергетика, справянето с неравенствата и икономическата криза, причинена от енергийната криза, решаване на проблемите в демографската сфера.

В края на разговора Денков сподели, че е обнадежден, че има допирни точки в представените приоритети с уговорката, все пак че има разминавания в някои сфери като фискалната стабилност.

“Невероятно е как имаме партии от ляво, дясно, център и приоритетите ни се сближават. Тук показваме с този тип разговор защо на тази сграда отпред пише “Съединението прави силата”, подчерта Кирил Петков.

След празниците ще се подготви програмна декларация, която ще се гласува в залата на 5 януари. И ще стане ясно дали от “Продължаваме промяната” имат нужната подкрепа за съставяне на правителство.

Преди седмица кандидат-премиерът на ПП проведе първоначална среща с “Демократична България”, БСП и “Български възход”. ГЕРБ и ДПС дойдоха, но си тръгнаха, след като критикуваха управлението на кабинета “Петков” и в частност ПП. Представител на “Възраждане” пък изобщо не се появи на разговорите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст