Кой ще подкрепи програмната декларация в НС, предложена от ПП?

От формацията очакват да бъдат обсъдени важните общи приоритети, които да бъдат включени в програмата на парламента през 2023 г.

От “Продължаваме промяната” планират да се срещнат днес на разговори за втория мандат с другите политическите партии, отзовали се на предложението им за формулиране на програмна декларация в НС. 

Преди няколко дни (15 декември) от “Продължаваме Промяната” предложиха на парламентарните групи да се обединят по приоритети в програмна декларация, която да се гласува в началото на януари в пленарна зала. На политическите сили беше даден срок до четвъртък (22 декември) вечерта за предложения по декларацията. Тогава номинираният за министър-председател Николай Денков съобщи, че в петък (23 декември) следобед от 14:00 часа са поканили всички парламентарни групи да обсъдят приоритетите в декларацията.

“Идеята е да видим заедно къде би могло да има общо сечение на приоритети”, каза преди дни Николай Денков. Той посочи, че след Нова година в първия работен ден канят отново парламентарните групи, дали своите предложения, за да бъдат оформени национални приоритетни задачи в програмна декларация. По думите на Денков се очаква в нея да има преамбюл, в който се обяснява избраният подход, конкретни национални цели, към които да бъде приложен списък с конкретни законопроекти, които Народното събрание да разгледа през 2023 г. 

Номинираният за премиер от ПП Николай Денков заяви, че след празниците на 5 януари програмната декларация ще се гласува в залата. Така ще се разбере дали от ПП имат подкрепа за съставяне на правителство. Ако тази декларация не бъде приета от парламента, от ПП ще върнат мандата за съставяне на кабинет.

Николай Денков вече се срещна с ДБ, БСП и “Български възход”, а ГЕРБ и ДПС напуснаха срещата с “Продължаваме промяната”. От “Възраждане” не възнамеряват да участват в срещи с ПП във връзка с втория мандат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст