Румен Радев: Сезирането на КС след взетото решение е невъзможно

Румен Радев

Президентът заяви, че в парламента има много военнолюбци, които са гласували решението да се предостави военна помощ на Украйна

“Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно.” Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след посещението си в Първо средно училище „Пенчо П. Славейков“ в София.

Коментарът му бе провокиран от призива на БСП да наложи вето върху Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна във връзка с безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

“Когато някоя политическа сила отправя каквито и да е било искания, трябва да бъде стриктна в своето говорене и да се придържа към закона, така, както го правя аз. Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор, т.е. ветото е абсолютно безпредметно”, подчерта държавния глава.

Според Румен Радев има много военнолюбци в парламента, които с голямо мнозинство са взели това решение за военната помощ за Украйна. “Така задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ”, добави още президентът.

Радев бе категоричен, че алинеята, срещу която лидерът на БСП Корнелия Нинова протестира, е отпаднала от договора: “Това е съгласувано с Украйна. Това ще бъде внесено като вариант в Народното събрание след Нова година.”

В заключение държавният глава изрази надежда, че Корнелия Нинова няма да предаде социалистите и да гласува промяната в договора, която гласи, че никое правителсвто няма да може само да взима решение за военната помощ за Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст