Русия критикува ЕС за приобщаването на Босна и Херцеговина

Мария Захарова МВНР Русия

През миналата седмица лидерите на ЕС взеха решение Босна и Херцеговина официално да стане кандидатка за присъединяване към съюза

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова критикува ЕС за предоставянето на статут на кандидатка за членство на Босна и Херцеговина и го определи като част от опит за пълно геополитическо завоюване на региона, съобщи Ройтерс.

През миналата седмица лидерите на ЕС взеха решение Босна и Херцеговина официално да стане кандидатка за присъединяване към съюза.

„В контекста на настоящата ситуация в света и експанзионистичната политика на Запада е явно, че това решение е обусловено предимно от задачата за пълно геополитическо завоюване на региона“, каза Захарова в прессъобщение, разпространено от руското посолство в Босна.

Тя заяви още, че ЕС използва присъединителните преговори, за да принуди балканските страни „автоматично“ да приемат външната политика на съюза и да приложат санкции срещу Русия.

„Ние имаме намерение да продължим да работим за освобождаването на суверенна и независима Босна и Херцеговина от остарелия режим на външния протекторат“, каза Захарова.

Русия вече е предупреждавала, че би възприела стъпки за присъединяването на Босна и Херцеговина към НАТО като „враждебен акт“, но това е първата критика към амбициите й да се присъедини към ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст