Светлин Тачев: Шансовете за кабинет с третия мандат са минимални

Светлин Тачев

Много трудно в това Народно събрание може да се създаде някакво мнозинство с ясна посока и цел. Това заяви Светлин Тачев от социологическа агенция “Галъп”.

Това, което правят от “Продължаваме промяната”, е същото, което правиха и ГЕРБ, посочи той.

“И двете формации са наясно, че най-вероятно няма да съставят кабинет, а най-вероятно и не искат да го направят. Те няма как да сформират мнозинство. И двете формации – и с първия, и с втория мандат, са наясно, че такова нещо много трудно може да се случи, но те трябва да направят всичко възможно, да покажат, че все пак са направили опит за съставяне на правителство, защото опасенията са, че може някой от тях да излезе виновен, че не се е опитал да направи кабинет в зимните месеци и в условията на политическа криза”, обясни политологът пред БНР. 

С втория мандат нещата почти са приключили, смята Тачев.

Той подчерта, че повече от 2 месеца депутатите се занимават с Изборния кодекс.

“Щом толкова много се занимават с Изборния кодекс, те по-скоро се готвят за избори, отколкото да управляват. Те вместо да търсят мостове, с които да намерят някаква възможност за минимален консенсус, с който да управляват, напротив – разривът между тях продължава да се задълбочава”, каза още той.

Самите престрелки между групите не водят до нищо конструкивно, категоричен е Светлин Тачев. “Няма никакви индикации, че изобщо може да се говори за съставяне на някакво правителство”, добави той.  

Връщането на хартиената бюлетина е основната разделителна линия и тя много трудно може да бъде преодоляна, смята политологът.

Според него БСП окончателно се е отделила от ПП. Тачев обясни, че това е било основното нещо, което са искали да направят от ГЕРБ с връщането на хартиената бюлетина. 

БСП дълги години се смяташе за партия на статуквото, припомни Тачев и добави, че след 2021 г. партията е успяла да мине към партиите на промяната. “В момента обаче те се върнаха в изходна позиция”, изказа мнението си той. Според него БСП се е изолирала от всички. Партията е в залез и това отваря пространство за някоя друга партия, добави Тачев.

Според Светлин Тачев шансовете за съставяне на кабинет с третия мандат са минимални. 

Той посочи, че ако мандатът бъде даден на “Български възход”, тогава най-малката група трябва да понесе най-голямата тежест. “Не съм сигурен, че самите формации биха искали да управляват в такова мнозинство, което много трудно може да изкара”, каза Тачев. 

Според него “Демократична България” изглежда най-логичният вариант за получаване на третия мандат, защото от партията са диалогични. Въпросът е дали Румен Радев би ги избрал, отбеляза той. 

БСП колкото и пъти да получаваха третия мандат, не успяваха да съставят правителство, припомни още Светлин Тачев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст