Планът на Байдън за субсидии разтревожи Лондон

Кеми Баденох

Планът компрометира свободната и равнопоставена търговия, твърди министърката на търговията Кеми Баденох в писмото си до търговския представител на САЩ

Британското правителство е изпратило писмо до Вашингтон, в което изразява опасенията си за последствията от огромните американски субсидии, които са част от мащабния климатичен план на президента на САЩ Джо Байдън, най-вече за производителите на електрически автомобили. Това се посочва в писмо, за което съобщиха днес британските медии, цитирани от Франс прес.

Има риск американският план “да навреди на множество икономики по света и да окаже влияние върху световните вериги за доставки на батерии, електрически автомобили и в по-широк план на тези свързани с възобновяемата енергия”, според откъс от писмото, публикуван от в. “Файненшъл таймс” и “Таймс”.

Планът “компрометира също и общите цели за популяризиране на свободна и равнопоставена търговия в международен мащаб”, твърди британскaта министърка на търговията Кеми Баденох в писмото си до търговския представител на САЩ Катрин Тай, искайки “разяснения” от Вашингтон. 

ЕС, Великобритания и други страни изразиха опасенията си по повод тези субсидии в средата на декември пред Световната търговска организация.

Брюксел се тревожи от няколко месеца за влиянието на Закона за намаляване на инфлацията, план за 420 милиарда долара на американския президент Джо Байдън, посветен в голяма степен на климата и приет миналата година. 

Този план предвижда освен други реформи и субсидии, които облагодетелстват компании, регистрирани в САЩ, най-вече в секторите на електрическите автомобили и възобновяемите енергии. 

ЕС настоява за по-добра “координация”, страхувайки се от бягство на компании отвъд океана.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви в началото на декември, че ЕС трябва да предприеме мерки за “уравновесяване” на ситуацията, за да изглади “изкривяванията” на конкуренцията, причинени от американския план.

Европейците обаче са разединени относно отговора, който трябва да дадат на Закона за намаляване на инфлацията. Президентът на Франция Еманюел Макрон например пледира за общо европейско финансиране, а германският канцлер Олаф Шолц се застъпва за диалог със САЩ. 

Вашингтон се постара да успокои европейците, заявявайки, че е отворен за евентуални “корекции” в плана.

“Очаква се Великобритания да е и трябва да бъде най-близкият съюзник на САЩ и съответно да е част от всякаква гъвкавост при прилагането на американския план”, призовава Кеми Баденох в писмото. 

Британското търговско министерство на коментира новината пред АФП. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст