С втори опит НС блокира 6 млрд. лв. за бъдещ кабинет на ГЕРБ

Финансовият министър Росица Велкова обясни, че предложеният предния ден текст е блокирал абсолютно всички позиции на фискалния резерв, но при сегашния си вариант той „замразявал“ само европейските средства и парите в Сребърния фонд.

По време на днешното заседание на парламента, на 23 декември, на което се обсъждаше удължителния закон за бюджета, депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев предложи отново идеята си за блокиране на европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост, така че те да не могат да бъдат използвани от Министерския съвет за различни цели от тези, за които са отпуснати.

Този път предложението му беше прието.

По време на разискванията финансовият министър Росица Велкова обясни, че предложеният предния ден текст е блокирал абсолютно всички позиции на фискалния резерв, но при сегашния си вариант той „замразявал“ само европейските средства и парите в Сребърния фонд, които по презумпция са си блокирани. Ето защо тя обяви, че с новото предложение на Ананиев няма да има проблем с изплащането на пенсиите.

От своя страна бившият финансов министър Асен Василев обясни защо Ананиев прави предложението си.

„Блокирайки тези средства, които са около 6 млрд. лева, ГЕРБ ще замрази възможността на служебния кабинет да прави харчове по дългосрочните програми, които парламентът е одобрил или казано още по-просто ГЕРБ се страхува служебният кабинет да не изхарчи тези пари, така че, ако те евентуално, направят правителство, да останат без тези пари.

Оттук нататък всеки народен представител може да прецени дали това е целесъобразно или не. Това обаче може да доведе до нуждата от допълнително финансиране – в зависимост от това колко ритмично постъпват средствата по сметката. Да вземем, например, компенсациите за земеделските производители – става дума за 800 млн. лева. Те се възстановяват от ЕС през май, но, за да ги изплатим в останалото време, ние трябва да изтеглим дълг и да чакаме после да си ги възстановим. И за да не се случват такива операции, които оскъпяват управлението на парите на държавата, всичко стои в единната сметка и тя може да се ползва като разплащателна сметка на държавата. От ГЕРБ обаче се страхуват какви плащания ще поеме кабинетът и заради това иска да блокира тези около 6 млрд. лева“, обясни Асен Василев.

В рамките на останалата част от заседанието мнозинството от депутатите сякаш бяха олицетворение на отрицанието – те не подкрепиха мярката с компенсацията от 25 стотинки на литър гориво да продължи и през януари и така тя отпада от 31 декември 2022 година. Те отхвърлиха и предложенията за създаване на механизъм за ежегодно увеличаване на МРЗ и за актуализиране на пенсиите според инфлацията. Мнозинството не прие и предложението за ръст на максималния осигурителен доход и на майчинството. Сложиха кръст и на идеята бизнесът да плаща първите два дни от болничните, вместо досегашните три.  

В крайна сметка депутатите гласуваха окончателно и последните текстове от бюджетните правила за следващата година, с които се удължава действието на тазгодишните. Служебният финансов министър Росица Велкова успокои хипотетичния си наследник, че бъдещият му бюджет няма да бъде натоварен с никакви изключителни допълнителни разходи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст