Явор Божанков: Изборните правила вещаят истинска катастрофа

Явор Божанков

С изборни хватки се компенсира ерозиралото доверие в партиите, посочи той

По-скоро няма да има правителство, въпреки че “на някои хора много им се иска да влязат в каквато и да е коалиция”, смята бившият депутат от БСП

“Така променени, изборните правила вещаят истинска катастрофа.” Това заяви вече независимият депутат Явор Божанков, доскоро част от ПГ на “БСП за България”.

Изборният закон определя доверието във всеки следващ парламент, а доверието в момента е в критично ниска точка, смята той.

“Тук не говорим за смесен вот. Това е хартия на квадрат. Грешките ще са безброй, безчет”, заяви той пред БНР.

Не говорим за възможността за манипулация, за злонамерени действия, уточни депутатът.

“Имаше някакъв резон хората да имат право на избор. При първите гласувания възрастни хора се затрудняваха с машините. Но тук стана нещо съвсем друго – стигна се до пълно обезсмисляне на машинния вот”, изтъкна той.

6 години полагахме труд да извадим партията от стигмата “статукво”, платихме висока цена и “тези 6 години труд отлетяха с едно гласуване”, коментира Явор Божанков.

Няколко партии, които движат това мнозинство, което движи ИК, отказват да изслушат представител на ЦИК, което е показателно, отбеляза още Божанков.

Бившият депутат от гражданската квота на БСП изрази мнение, че с изборни хватки се компенсира ерозиралото доверие в партиите.

“Ние сме основният виновник да има машинен вот. Нашата роля тогава беше основна и ключова”, припомни той.

Според него промените в ИК се правят с хоризонт местните избори и “ГЕРБ ще спечелят най-много от това”.

По думите му обикновените социалисти не мечтаят ГЕРБ да се върне на власт с промени в Изборния кодекс, подкрепени от БСП.

За еврозоната БСП има разписано изключително професионално мотивирано решение, но “когато въпросът стигна до зала БСП каза – приемаме еврото – да, но не сега”, обясни Божанков. Това за него било “голяма изненада”.

В Конституцията не е предвидено служебният кабинет да стане от изключение – правило. България не трябва да живее в постоянен режим на служебни кабинети, защото те са безотчетни, изтъкна още той.

По-скоро няма да има правителство, въпреки че “на някои хора много им се иска да влязат в каквато и да е коалиция”, прогнозира на финала на разговора Явор Божанков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст