Майкъл Блумбърг мисли да купи “Дау Джоунс” или “Вашингтон пост”

Майкъл Блумбърг

“Дау Джоунс”, която е притежавана от Рупърт Мърдок и издава “Уолстрийт джърнъл”, ще е идеално допълнение към медийната му империя

Милиардерът Майкъл Блумбърг, собственик на консултантската корпорация за финансови данни “Блумбърг Ел Пи” (Bloomberg LP), обмисля да купи или компанията “Дау Джоунс” (Dow Jones), която издава в. “Уолстрийт джърнъл”, или ежедневника “Вашингтон пост”, съобщи сайтът “Аксиос”, който се позовава на неназовани източници, запознати с въпроса, предаде Ройтерс.

Ако подобно сливане на медийни компании се осъществи, то би се образувал медиен конгломерат за финансови данни и новини, които би затвърдил позициите в този бизнес на 12-ия най-богат човек в света. Най-вероятно това ще помогне на компанията му да продаде повече платформи за анализ и търговия с акции чрез централна компютърна система, известна като “Блумбърг Терминал” (Bloomberg Terminal), което е и основен източник на приходи за корпорацията, отбелязва Ройтерс.

Блумбърг разглежда компанията “Дау Джоунс”, която е собственост на корпорацията “Нюз корп” (News Corp), притежавана от магната Рупърт Мърдок и неговото семейство, като идеално допълнение към своята медийна империя. Той обаче би купил в. “Вашингтон пост”, ако собственикът му – основателят на американската корпорация “Амазон” (Amazon) Джеф Безос, е готов да го продаде, се твърди в публикацията на “Аксиос”.

“Блумбърг Ел Пи”, “Вашингтон пост” и “Дау Джоунс” не са отговорили веднага на молбата на Ройтерс за коментар по темата. Стойността на акциите на “Нюз корп” обаче се повиши с 3 на сто на фона на слаба като цяло търговия на фондовата борса.

Майкъл Блумбърг не се е свързал с Рупърт Мърдок, за да преговаря за евентуална сделка за закупуването на “Дау Джоунс”. Екипът на Мърдок не знае дали “информацията на “Аксиос” е истина”, според източници на Ройтерс.

Към момента “не се провеждат активни преговори по въпроса” между Майкъл Блумбърг и семейство Мърдок, съобщава друг източник на агенцията. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст