Мета плаща 725 млн. долара за употреба на данни на потребители

мета марк зукърбърг

Фейсбук е позволил информация на милиони потребители да отиде у “Кеймбридж Аналитика” в полза на кампанията на Тръмп

Компанията майка на Фейсбук – Мета, се съгласи да плати 725 млн. долара за уреждане на съдебно дело, в което се твърди, че най-голямата социална мрежа в света е позволила личната информация на милиони свои потребители да бъде подадена на “Кеймбридж Аналитика” – фирма, която подкрепи успешната президентска кампания на Доналд Тръмп през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.

Условията на споразумението, постигнато от “Мета платформс” – холдинговата компания за Фейсбук и Инстаграм, бяха оповестени в съдебни документи, подадени късно в четвъртък. Споразумението трябва да бъде одобрено от съдия във федералния съд в Сан Франциско на заседание, насрочено за март.

Делото възникна след разкритията от 2018 г., че “Кеймбридж аналитика”, свързана с политическия стратег на Тръмп – Стив Банън, е платила на разработчик на приложения за Фейсбук за достъп до личната информация на около 87 милиона потребители на платформата. След това тези данни са били използвани за таргетиране на американски избиратели по време на кампанията през 2016 г., която завърши с избирането на Тръмп за 45-ия президент на САЩ.

Вълненията около тези разкрития доведоха до изслушване в Конгреса на изпълнителния директор на Мета Марк Зукърбърг и призиви към хората да изтрият профилите си във Фейсбук. Въпреки че ръстът на Фейсбук се забави, социалната мрежа все още се гордее с около 2 млрд. потребители по света, включително близо 200 млн. в САЩ и Канада, отбелязва АП.

Искът претендираше да бъде заведен като колективен, представляващ потребителите на Фейсбук. Няколко седмици преди изтичането на крайния срок през септември, когато Марк Зукърбърг и главният оперативен директор Шерил Сандбърг трябваше да дадат показания, двете страни по делото постигнаха временно споразумение за уреждане на спора.

Компанията Мета заяви в петък, че е постигнала споразумение, защото то е в най-добър интерес на нейната общност и акционерите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст