Нелепо е да се обвинява БСП, че бойкотира КПКОНПИ

Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов в СТУДИО БАНКЕРЪ:  

Няма хартиена коалиция, има коалиция на войната. Мирните преговори трябва да са в София, а не в Анкара.

Г-н Гуцанов, вчера в СТУДИО БАНКЕРЪ депутат от парламента обяви, че в сянката на втория мандат вече усилено тече договарянето на третия, върху убедителния числово фундамент на хартиената коалиция и платформата на националното спасение. Доколко е възможна тази формула?

– Няма никаква хартиена коалиция. Ако има коалиция, тя е коалицията на войната. Военният конфликт не е между Русия и Украйна, а между великите сили на територията на Украйна.

Вижте цялото видео от интервюто с Борислав Гуцанов:

Между демокрацията и авторитаризма също така.

– Трудна е така да се определи. Англосаксонският свят представлява 18%, но останалите 82% не трябва да се игнорират с лека ръка. Не трябва да се възвръща колониализмът под друга форма. Историята се оценява от дистанция. Що се отнася до вътрешните коалиции, между БСП, ГЕРБ и ДПС не може да има никакъв диалог – не само поради решенията на НС на БСП, а и заради 12-годишната ни битка с ГЕРБ и ДПС, които са еманацията на дълбоката  държава.

Слуховете не намекват за разговори, а за скрити договорки, на базата на добре познатите формули за национално спасение.

– Наслушахме се на слухове в последните 2 месеца и с всяко свое гласуване БСП ги опровергаваше. Лошото е, че НС се превърна в някакъв генерален щаб на армията и през цялото време даваме оръжия и правим покупки на нови самолети.

Цяла Европа е ангажирана с военна помощ за Украйна, особено членките на НАТО.

– Нормално ли е първото, което депозира в деловодството на НС служебният кабинет да бъде покупката на втората ескадрила F-16 Block 70, когато и първата още не е пристигнала? Чували ли сте някой да плати авансово цялата сума за нещо, да не го получи и със същия доставчик да подпише втори договор? Само за леко сравнение да кажа, че по същото време в Бахрейн се водят подобни преговори за 16 самолета F-16 Block 70 за сумата от 1.2 млрд. долара. Същото нещо правят в момента Гърция и Словакия. Да чувствате някаква разлика?

Какъв подтекст влагате в тези сравнения, за корупционни интереси ли намеквате?

– Не, само давам цифри. Казвал съм това и от трибуната на НС. И се надявам, че има прокуратура, която ще проверява тези договори, а не да се занимава с кокошката на съседа. Това ли беше най-важното за страната ни – са купим втората ескадрила, сумарно двете покупки правят около 5 млрд. долара. БСП винаги е настоявала, че има две основни направления – социални придобивки и икономика. В предишното управление най-успешните практики бяха свързани с нашата партия – социалното и икономическото министерства. През шестте месеца на управлението ни България стана европейски лидер по икономическо развитие.

Удобно ли се чувствахте заедно с „Възраждане“ като единствените парламентарни партии, противнички на военните помощи за Украйна? Според вас „Възраждане“ лява партия ли е?

– Тя е силно популистка партия.

Ляво-популистки партии има в изобилие. А „Възраждане“ са и антиевропейска партия.

– Не виждам какво е лявото на „Възраждане“. Нас никой не може да ни обяви за  антиевропейци, ние подадохме документите за влизане в ЕС и наш министър-председател подписа самото влизане в ЕС. Но когато става дума за оръжия за Украйна, да, чувстваме се удобно, че бяхме против въвличането на България в този конфликт.

С какво България е въвлечена в конфликта?

– Вашингтонският договор има чл. 5 за взаимопомощ. Да сме влезли в хипотезата на тази разпоредба? Няма такова нещо. Защо трябва да даваме оръжие? Интересно как доскоро и сегашният военен министър, и президентът говореха, че оръжие на Украйна не трябва да се дава. Надявам се сега Радев да наложи вето на гласуваното решение за оръжейна помощ.

Дори да бъде наложено, това вето навярно ще има обща съдба с ветото върху промените в Изборния кодекс.

– Няма значение. Това е ясен политически знак. Ако се върнем в историята, на 13 декември 1941 г. министър-председателят на България Богдан Филов влиза в НС, за да обявим война на Великобритания и САЩ, и повечето народни представители приветстват предложението на крака и с бурни овации. Знаете какво последва през 1945 г. от това действие на тогавашните народни представители.

Намирате ли пряка връзка между това събитие от края на 1941 г. и действията в българския парламент от края на 2022 г.?

– Не намирам пряка връзка, казвам, че когато става въпрос за война и мир трябва да сме много внимателни, защото България е прифронтова държава.

Балтийските страни Полша са още повече прифронтови държави, но масирано дават военна помощ за Украйна. Това вкара ли ги в конфликта?

– Нека да гледаме себе си в този случай. На Черно море се намираме – и Украйна, и България, и Русия.

Румъния и Турция също, а те активно дават оръжия за Украйна.

– Турция – както дава оръжия на Украйна, така взема въоръжения и от Русия, и от САЩ.

Но това не ги прави фронтова държава.

– Турция също така направи всичко възможно през нейна територия да мине газовата линия. През август газът в Турция беше с 931% по-евтин, отколкото в България. Ние трябва да бъдем проводници на мирния процес и преговорите да бъдат в София, а не в Анкара.

Как тълкувате факта, че почти всички леви партии в Европа дейно вземат страната на Украйна и са против крайнодесния авторитарен модел на Путин?

– Левите партии в Европа искат да вкарат Истанбулската конвенция и термините „Родител 1“ и „Родител 2“ в модерното ляво.

Крайнодесният олигархичен режим на Путин заема същата позиция срещу модерните леви европейски партии.

– Времето в момента е много разкаляно и трябва да внимаваме кои са важните ценности.

В тази връзка склонна ли е БСП да промени негативното си отношение спрямо социалдемокрацията, което е свързано исторически с голяма част от нейното развитие?

– През февруари ще имаме конгрес и една от точките е да направим ново разглеждане на партийната програма, съобразно променените реалности. Неолибералният модел отстъпва, еднополюсният модел също.

По отношение на „Лукойл“, един от символите на руския олигархизъм, позицията ви също съвпадна единствено с тази на „Възраждане“. Защо не реагирахте, когато служебният кабинет почти тайно удължи концесията на нефтеното пристанище в „Росенец“, а скочихте срещу европейската забрана за продажба на петролни продукти от руски ресурси?

– Първо, „Нефтохим“ беше продаден на безценица на „Лукойл“ от дясното правителство на Иван Костов. И никой не потърси отговорност за тази безумна продажба. Сега управлението, в което участвахме, успя да издейства дерогация за употребата на руски нефт.

Оказа се, че дерогацията важи само за продукти за вътрешния пазар.

– Не беше само за вътрешния пазар.

А ние не искаме ли да е само за вътрешния пазар, за да паднат по този начин цените на бензиноколонките?

– Ние не защитаваме интереса на „Нефтохим“-а, а българския интерес. Да не стане така, че рафинерията да затвори. Рафинерията произвежда 45% за вътрешния пазар и 55% за външния. От тези 55% над 80% отиват за Украйна.

Тези отношения не трябва ли да си ги уреждат помежду си олигарсите от „Лукойл“ и Кремъл?

– Ако тази компания спре да работи, сегашната цена от 3 лв. ще отиде на 6 лева.

А ако държавата поеме мениджмънта, както направиха в Италия?

– Добре, но да попитам: защо това да се отнася само за „Лукойл“? Вчера предложих от трибуната на НС държавата да може да влиза във всяка една структуроопределяща структура. По-различни ли са добивът на злато? Или „ТЕЦ Марица 1“ и „ТЕЦ Марица 3“? Или ЕРП-тата? Когато НС приема закони, те не трябва да бъдат срещу една или друга компания.

Пет партии бойкотираха реформата в КПКОНПИ, с удължаване на срока за предложения – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БВ и БСП и това означава, че най-вероятно този закон няма да се случи в 48-ото НС. Как ще обясните присъствието на БСП в тази компания?

– Нелепо е някой да обвинява БСП, че бойкотира КПКОНПИ. Кой водеше борбата за промени в КПКОНПИ, ако не БСП? Не искам да отговарям на слухове, както и за хартиена коалиция, при положение, че реална е коалицията на войната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст