Петима милиардери от Азия забогатяха на фона на спада на доходите

долари

Азиатските милиардери Гаутам Адани, Лоу Так Куонг, Колин Хуанг, У Йилинг и Рави Джайпурия успяха да увеличат богатството си с повече от 90 милиарда долара през 2022 г. на фона на цялостен спад в нивата на доходите, пише Forbes.

През тази година 60-годишният Гаутам Адани от Индия, собственикът на Adani Group, успя да увеличи състоянието си. В момента неговите активи се оценяват на 116.8 млрд. долара, като само през 2022 г. те са нараснали с 55 млрд. долара.

Второ място заема 74-годишният Лоу Так Куонг от Индонезия, собственик на Bayan Resources. Тази година той е спечелил 16 млрд. долара, а нетното му състояние е 25.2 млрд. долара. Третото място е за 42-годишният Колин Хуанг от Китай, който създаде платформата, която свързва директно фермерите с потребителите – Pinduoduo. Състоянието му е 29.6 милиарда долара, а ръстът за годината възлиза на 11 милиарда долара.

На четвърто място е 73-годишният У Илинг от Китай, ръководител на Yiling Pharmaceutical. Състоянието му е 4.9 млрд. долара, а ръстът за годината – 4 млрд. долара. Компанията му произвежда лекарства за вирусни инфекции, включително коронавирус, както и лекарства за лечение на сърдечно-съдови, онкологични, урологични и други заболявания. Челната петица допълва 68-годишният Рави Джайпурия от Индия, който е ръководител на RJ Corp. В момента състоянието му се оценява на 8.9 милиарда долара, а годишното му увеличение е с 3.9 милиарда долара. Компанията управлява активи като KFC, Pizza Hut и Costa Coffee.

На 23 декември Forbes USA, позовавайки се на собствени изчисления, съобщи, че богатството на най-богатите хора в света през тази година е намаляло с 1.9 трилиона долара. А общият им капитал се е свил от 13.8 трилиона долара до 11.9 трилиона долара за последните почти дванадесет месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст