Стягайте ските, но напълнете джобовете си

По цени, зимните ни курорти най-после удариха в земята най-известните си европейски “събратя”. С откриването на тазгодишния активен сезон стана ясно, че представителите на хотелиерския бранш са решили да компенсират хроничната (уж) липса на държавни грижи (т.е. непрекъснато наливане на държавни пари в бизнеса им) по възможно най-радикалния начин: като съдерат по девет кожи от гърба на всеки мераклия, престрашил се да покара малко ски в милата ни татковина.

Офертите за почивките по коледните и новогодишни празници, втрещяват. Космическите цени за нощувките и „екстрите“, които предлагат курортите са повече от респектиращи. А сравнението им с подобни почивки навсякъде по света показва, че у нас те отдавна са надхвърлили нивата на нормалността.

И макар че според прогнозите на туристическите началници в държавата, зимните нощувки в хотелите трябваше да поскъпнат най-много с 20% , днес за никого не е тайна, че

въпросното поскъпване отдавна е надхвърлило 30 на сто.

Ръстът на цените засяга не само традиционните почивки в ски курортите, но също така и балнео- и спа хотелите, градските хотели, предлагащи културен туризъм, и дори къщите за гости.

Макар и доста деликатно, за ръста на цените заговориха и от Института за анализи и оценки в туризма. Съвсем естествено, те обясниха, че хотелиерите са били принудени да вдигнат цените заради по-големите разходи за отопление и консумативи. И дори част от тях – едва ли не – били длъжни да прилагат “едни хватки”, за да може новите им цени „да са по-поносими“. Тоест –

масово от офертите в зимните курорти са извадени различни екстри,

които доскоро са били неделима част от пакетите за почивки.

Сега в повечето случаи с нощувката се предлага само закуска, за сметка на същите предложения от предишни години за  “ол инклузив” или полупансион – закуска и вечеря.  На практика с появяващите се по този начин допълнителните разходи за изхранване, и без това сериозно поскъпналата почивка на туристите тази зима, скоча допълнително.

Казано с думи прости,

поскъпването вече гони 50-те процента.

Както и да бъде обяснявано то с инфлацията и оскъпяването на режийните разноски, хотелиерите няма как да обяснят този скок, тъй като същата тази статистика показва, че инфлацията стигна малко над 20 на сто…

Но както знаем българинът когато реши да харчи за почивка, успява да преглътне всички издевателства над джоба му.

Може би това е основанието на туристическият бранш да очаква, че сезонът тази зима ще е по-силен от миналогодишния, който между впрочем беше изключително добър.

Интересът на хората към пътувания за Новогодишните празници има и своите реални измерения.

Голяма част от хотелските бази вече са постигнали почти пълна заетост, а

къщите за гости в планинските курорти се пукат по шевовете

и в тях е почти невъзможно да бъдат намерени места от няколко месеца.

Според наблюденията на Института за анализи и оценки в туризма, средната цена на офертата за семеен хотел с две нощувки, новогодишна вечеря, празнична програма и закуски е около 230-240 лева на човек. Нека да отбележим, че това са цифрите, които отговарят на офертите в най-ниския ценови диапазон. Далеч не така стоят нещата в луксозните хотели, където цените са десеторно по-високи.

По този повод зевзеците в интернет пространството вече „разясниха“, че  ексцентричният милиардер Илон Мъск щял да отиде в Белоградчик, защото нямал пари за хотел във Велинград…

Но тава не е всичко. Освен нощувките и храната, със соленички  цени

ще бъдат сурвакани и скиорите в зимните ни курорти.

Лифт картите също са поскъпнали значително. При официалното откриване на ски сезона преди седмица (на 16 декември) само в Банско обявиха новата тарифа за тази зима, докато другите два големи курорта – Пампорово и Боровец, запазиха мълчание по темата.

Фирмата концесионер на пистите в Банско публикува по-високи цени (link is external) от миналогодишните. Така стана ясно, че

дневната карта за единствения лифт в ски зоната е 90 лв.,

докато миналата година бе “едва” 79 лева.

Сезонната карта поскъпва с 200 лева – от 1500 на 1700 лева. С около 14% по-скъпи са и дневните карти за младежи – 80 лв., както и за деца – 45 лева.

Двудневната карта за възрастен е 170 лв., а тридневната – 260 лева.

По някаква странна ирония на съдбата, тези дни се появи информация, че също на 16 декември е бил открит ски сезонът и в един от най-оборотните световни ски курорти – Гармиш-Партенкирхен (Германия).

За разлика от Банско, този курорт разполага с

50 писти за ски алпийски дисциплини с обща дължина 120 километра.

Поне 10 километра от пистите могат да имат изкуствен сняг. Освен това, в курорта има писти за ски бягане с обща дължина от 40 километра, плюс пътеки за планинарство с дължина над 100 километра.

Ефектът е потресаващ за нашите разбирания: въпреки че в Гармиш-Партенкирхен легловата база надхвърля 10 000 бройки, опашки по лифтовете и ски гардеробите няма.

Цените им също не са никакъв проблем дори за традиционно бедния българин: 55 евро за еднодневна “възрастна” карта, 44 евро за младежка, 27 евро за детска. За семейства  с деца обаче са предвидени големи отстъпки, от което става ясно, че

карането на ски в Бавария може да е по-евтино от висенето по опашки в Банско.

Сега когато сезонът вече е в разгара си, се оказва, че тези, които не са направили добро планиране на личните си финанси, могат да останат неприятно изненадани.

Разбира се има и по-приемливи оферти – за ски зона „Алеко“ във Витоша и в Добринище

цената е двойно по-ниска и достига 180 лева.

При пътуването с лифт в ски зона „Алеко“ извън редовната цена за възрастни има и намаления за ученици, студенти, пенсионери и деца до 12-годишна възраст.

За двупосочния билет за кабинков лифт цената започва от 10 лв. за деца и достига 20 лв. при възрастните.

Еднодневният детски пропуск е 30 лв., за ученици и пенсионери е 35 лв., а за възрастни струва 45 лева. За тях 40 лв. е картата за нощно каране, докато за децата тя е 5 лева.

Има и пакети, включващи денонощно ползване. Петдневните карти са 180 лв. за възрастни и 120 лв. за деца.

В Добринище двупосочен билет за седалковия лифт от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог струва 25 лв. за възрастните, като цената е с 3 лв. по-ниска при групи от над 20 човека.

Според публикуваните цени от ски център „Добринище“

еднодневната карта за възрастни е 40 лв. за възрастни,

а за деца от 4 до 12 г. – 23 лева. При 5-дневно ползване на лифтовете цените достигат 180 лв. за възрастни и 105 лв. за деца.

В Боровец двупосочният билет за възрастните за кабинковия лифт „Ястребец“ и четириседалковия „Ситняково Експрес“ е 25 лв., а за децата от 7 до 13 г. цената е 15 лева.

Един ден по пистите в Боровец струва на почитателите на зимните спортове 75 лв., като отстъпки има за младежите (14-22 г.) и за хората над 65, които плащат по 54 лв., както и за децата от 7 до 13 г., за които достъпът до лифтовете се гарантира срещу 44 лева.

Така, че стягайте ските и пълнете джобовете.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст