Зеленски: Робството има още по-висока цена от свободата

Зеленски

Наричайки Русия “терористична държава”, украинският президент Володимир Зеленски обвини руските войници в “убийство с цел сплашване и за удоволствие”

Украинският президент Володимир Зеленски призова народа си да упорства пред лицето на руските атаки, докато страната празнува Коледа, предаде Би Би Си. “Свободата идва на висока цена. Но робството има още по-висока цена”, заяви той.

Руски атаки с дронове оставиха милиони украинци без електричество, парно и вода. В събота руски ракетни удари убиха 10 души в южния украински град Херсон. Местните власти съобщиха, че 68 души са ранени и призоваха жителите да дарят кръв.

“Нито един дрон камикадзе не може да угаси зората на Коледа. Ще я видим дори изпод земята, от бомбоубежищата. Ще изпълним сърцата си с топлина и светлина. Тогава никакви ракети не могат да ги засегнат. Ще се пречупят в желязната ни воля. Нашата борба ще продължи. Няма да я пречупят спирания на тока. Никога няма да ни липсват кураж и непреклонност”, посочи в емоционалната си реч украинският президент.

Наричайки Русия “терористична държава”, той обвини руските войници в “убийство с цел сплашване и за удоволствие”. В публикация в социалните медии Зеленски показа снимки на улици, осеяни с кръв и с горящи коли като каза, че светът трябва да види и да разбере с какво абсолютно зло се бори Украйна.

Херсон, единствената регионална столица, завладяна от Русия след началото на инвазията на 24 февруари, бе освободена от Украйна миналия месец. Оттогава градът често е мишена на руските сили, позиционирани на левия бряг на река Днепър. Москва непрестанно отрича, че има за цел цивилни в атаките си. Но президентът Владимир Путин призна наскоро, че руски бойци са поразили ключови енергийни обекти в Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст