Европа ще покрива нуждите си от литий само с 40% до 2030 г.

конкуренция пари ръце

Европейските страни ще могат да покрият максимум 40 процента от нуждите си от литий до 2030 година. Това съобща Ройтерс.

Според агенцията в момента Европа не произвежда нито грам от този ключов компонент на батериите за електрически превозни средства. Плановете за започване на добив на литий във Финландия през 2025 г. бяха обявени от Sibanye Stillwater, докато френската компания Imerys има за цел да произвежда 34 хиляди тона литиев хидроксид годишно от 2028 година. Въпреки това, според агенцията, дори ако всички европейски проекти за добив на литий бъдат реализирани, “те ще могат да покрият само 40 процента от общата нужда”.

Ройтерс отбелязва, че с течение на времето вниманието на западните производители ще се насочи към намаляване на доминацията на Китай в ключови суровини за по-чиста икономика.

От агенцията изчисляват, че Европа трябва да похарчи 5.3 трилиона долара за проекти за чиста енергия до 2050 година. А това изисква шесткратно увеличение на глобалното производство на мед, литий, графит, никел и други редкоземни метали до 2040 година.

Китай обаче доминира в преработката и в по-малка степен в добива на много важни за промишлеността продукти. Страната обработва 58 процента от световно добивания литий, 65 на сто кобалт и повече от една трета от никел и мед.

Русия също играе важна роля в добива на никел, паладий и кобалт.

“Европа, която внася 75-100 процента от повечето метали, изглежда особено уязвима”, отбелязва Ройтерс.

При стандартни условия литият е най-лекият метал и най-лекият твърд елемент. Берцелиус, учителят на Арфведсон, дава името „литий“ и знак Li, от гръцката дума „литос“ – камък, тъй като за разлика от натрия и калия, които тогава са открити в растения, новия метал е открит в камък.

Литият е на 25-о място по разпространеност в Слънчевата система, а в земната кора е на 35-о място. Литият не се среща свободно в природата, а само под формата на йонни съединения, които някога са били основният източник на литий. Литият влиза в състава на повече от 150 минерала.

Литият е добър проводник на топлина и електричество. Литият започва да се изучава усилено след средата на ХХ век. Благодарение на неговата разтворимост като йон, литият присъства в морската вода и тя е главният източник за получаването му.

Литият и неговите съединения имат няколко индустриални приложения включително при производството на топлоустойчиво днъкло и керамика, литиеви смазочни масла, добавка при производство на желязо, стомана, алуминий и литиево-йонни батерии. Тези потребления консумират почти три четвърти от произведения литий.

Съединения на лития се използват във вентилационните системи на космически кораби и подводници. Литият има приложения в ядрената физика. Използва се за направата на леки и твърди сплави за самолетостроенето. Съединения на лития се използват като ефективно средство в медицината (психиатрия) при лечението на биполярни разстройства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст