За по-малко от 5 месеца по НПВУ са подадени над 10 200 проекта

Александър Пулев

Над 10 200 са подадените проектни предложения по първите две процедури от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа – “Технологична модернизация” и “ИКТ решения и киберсигурност. Те са на обща стойност над 765 млн. лв.”, съобщава БТА.

По първата отворена процедура за България по Плана за възстановяване “Технологична модернизация“ – бяха подадени 2537 проектни предложения за 633 841 469 лв. безвъзмездна финансова помощ при очаквани 1300-1400 проекта.

Общата стойност на заявените средства е над 1 млрд. лева. Кандидатстването започна на 22 юли 2022 г. и приключи на 21 септември 2022 година. Бюджетът на процедурата е в размер на 260 млн. лв. и е насочена към микро-, малките и средни предприятия. Документите се подаваха изцяло онлайн – през системата ИСУН 2020. След първата фаза за оценка и класиране,

напред продължават 2000 фирми.

Победителите ще станат ясни в навечерието на Нова година.

Мярката ще подпомогне бизнеса в закупуването на нови съоръжения и машини в производствени предприятия с цел обновление и модернизация на техническия им парк.

Това са предимно производствените фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла, предприятия, които се занимават със събиране или рециклиране на отпадъци, филмови и телевизионни студия, радиостанции, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна дейност. За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 000 лв., за малки предприятия – до 350 000 лв., а за средните – до 700 000 лева.

Общо

7689 проектни предложения

са подадени по втората отворена процедура от Плана – “ИКТ решения и киберсигурност” – за над 146 млн. лева.

Кандидатстването по мярката започна на 17 октомври 2022 г. и приключи на 19 декември 2022 година. Бюджетът на процедурата е 30.6 млн. лева. По нея българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране.

Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация. Ще се финансират още повишаване на киберсигурността, както и софтуер за оптимизиране на управленските решения, защита на информацията в локални мрежи и др.

На 12 декември за обществено обсъждане бе обявена и трета процедура по ПВУ –

“ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия” с бюджет от 200 млн. лева.

Тя е за изграждане на фотоволтаични системи – т. нар. соларни панели и батерии за локално съхранение на енергия, а самата енергия ще се произвежда за собствена употреба, без да може да се препродава. Една втора от инвестицията ще се финансира през Плана за възстановяване. За “такива пари” ще могат да кандидатстват микро-, малки и средни предприятия, както и още две категории фирми – с персонал до 499 или до 1500 души.

Последната (четвърта) процедура за 2022 г. е за

развойни дейности и интелектуална собственост на стойност от 120 млн. лева.

Общественото обсъждане по нея приключи на 2 декември, а до дни се очаква да бъде отворена за кандидатстване от компании, получили „Печат за високи постижения“ от ЕК, за които финансирането в предишния програмен период не е стигнало.

За рекордно кратък срок – между 40 и 50 дни – бяха одобрени и двете европрограми на министерството, извън Плана за възстановяване:

– “Конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021-2027 г.” с бюджет 3 млрд. лв. – изпратена в Брюксел на 16 август и одобрена от ЕК на 3 октомври

– “Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация 2021-2027 г.“ с бюджет от 2.14 млрд. лв. – изпратена в Брюксел на 26 октомври и одобрена на 5 декември.

Само по двете нови програми

Министерството на иновациите ще управлява общо над 5 млрд. лв.

за периода 2021-2027 година. Те ще финансират ударно разработване и внедряване на иновации, както и въвеждането на научни разработки и тяхната комерсиализация в производствата и дейностите на фирмите.

Отварянето на различните колове започва веднага след новогодишните празници, а кандидатстването ще става единствено по електронен път – през системата ИСУН (https://eumis2020.government.bg/). Детайлна информация по въпроса е публикувана на ведомствения сайт (https://www.mig.government.bg/).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст