Русия обяви Христо Грозев от Bellingcat за издирване

Грозев е издирван по член от Наказателния кодекс.

Христо Грозев от сайта Bellingcat, който е специализиран в разследвания, е обявен за федерално издирване от Русия. Това е обявено на сайта на руското вътрешно министерство, съобщава ИТАР ТАСС.

От Министерството уточняват, че Грозев е издирван по член от Наказателния кодекс. От “РИА Новости” уточняват, че причината е, че срещу българина е образувано наказателно дело за разпространение на фалшиви новини за руската армия.

През юли ФСБ обяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Той бе обвинен, че е участвал в схемата по прехвърлянето на парите за отвличането. Според руските служби Грозев имал координатор, чрез когото намерил две куриерки. Те се срещнали на гарата в Липецк с друг куриер, нает от украински разузнавачи, базирани в Москва. Куриерът носел авансово плащане в размер на 4000 долара за отвличането на един руски пилот. Грозев отрече да е замесен.

Във връзка с информацията за издирването му българинът коментира в профила си в “Туитър”, че няма представа на какво основание го търсят.

През ноември Грозев обяви в интервю за БНР, че работи заедно с колеги от Bellingcat по разследване, което е достигнало до програмистите, които насочват руските ракети в Украйна.

Също през ноември Христо Грозев спечели “Наградата на Основателите” на Международния център за разследващи журналисти за високи постижения в областта на журналистиката.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания, свързани с Алексей Навални, включително по неговото отравяне през август 2020 година.

Грозев става част от Bellingcat през 2015 година. Той е автор на разследвания, при които идентифицира кои са двамата висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 година. Разкрива и офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 година. Не на последно място той идентифицира извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г., за което през 2019 г. печели заедно с екипа от Bellingcat наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за “Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст