Украйна ще увеличи тарифите за транзит на нефт през “Дружба”

нефт

От 1 януари 2023 г. Украйна повишава с 18.3 процента тарифите за транспортиране на петрол по тръбопровода „Дружба“ през нейна територия. Това сочат данни на сайта на руската компания “Транснефт”.

Уточнява се, че тарифата за изпомпване в посока Словакия и Унгария ще се увеличи с 2.1 евро до 13.6 евро за тон.

По-рано Bloomberg, позовавайки се на писмо от Ukrtransnafta, съобщи, че Украйна планира да увеличи таксите за транзита на руски петрол през тръбопровода “Дружба” за Източна Европа през 2023 година.

Както припомня агенцията, таксите за транзит на петрол от Русия също бяха повишени през април, което доведе до общо увеличение от 51 на сто на годишна база.

Според агенцията украинският оператор е съобщил на “Транснефт”, че “продължаващото унищожаване на украинската енергийна инфраструктура” е довело до значителен недостиг на електроенергия, повишаване на цената й, недостиг на гориво и резервни части.

Изпълнителният директор на “Транснефт” Игор Демин заяви, че компанията е получила писмо от “Укртранснафта” за повишаване на тарифите за изпомпване на петрол по тръбопровода “Дружба” през Украйна през 2023 година. В писмото, което е подписано от главния изпълнителен директор на Ukrtransnafta Володимир Цепенда, също така се отбелязва, че причината за тази мярка е увеличението на разходите за организиране на безопасни условия на труд за персонала и защита на съоръженията по съоръжението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст