Хакер с достъп до 400 млн. акаунта в Туитър иска Мъск да ги купи

туитър

Неизвестен хакер твърди, че е получил достъп до 400 милиона потребителски акаунта в Twitter. Според него не друг, а шефът на компанията Илон Мъск, трябва да ги купи. Това съобщава порталът Security Affairs.

Продавачът, който използва псевдонима Ryushi в тъмната мрежа, е отворил „пробен достъп“ до 1000 акаунта в Twitter, така че потенциален купувач да може да провери автентичността на изтичането. Съобщава се, че сред тях са личните данни на акаунта на Доналд Тръмп-младши, специалиста по киберсигурност Брайън Кребс и други известни личности.

Самият Рюши предлага да продаде базата данни с всички акаунти на ръководството на Twitter, а именно Илон Мъск.

“Туитър или Илон Мъск, ако четете това, вече сте изложени на риск от глоба по GDPR /общият регламент за защита на данните в ЕС/ за изтичането на 5.4 милиона акаунта. Представете си глоба за 400 милиона изтекли акаунта. Най-добрият ви вариант да избегнете глоба от 276 милиона долара за нарушаване на GDPR, както направи Facebook /за изтичане на  данни на 533 милиона потребители/, е да закупите тези данни”, отбелязва хакерът.

По-рано беше съобщено, че ЕС ще провери Twitter за изтичане на данни на 5.4 милиона потребители. Предполагаемото изтичане на информация е станало преди Илон Мъск да поеме поста шеф на Twitter, но това няма да освободи милиардера от отговорност, ако информацията бъде потвърдена. Ако Европейската комисия открие доказателства за изтичане на информация, Twitter може да бъде глобен с до 4% от годишния си оборот.

Към момента Илон Мъск не е реагира по никакъв начин на предложението на киберпрестъпника.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст