Любомир Каримански: Рецесията чука на вратата

Любомир Каримански ИТН

2022 г. беше изпълнена с различни мега заплахи, геополитически кризи и вътрешни кризи. Въпреки това данните, които отчитаме не са толкова песимистични по отношение на икономиката, защото бяха предвидени много мерки за бизнеса. През 2022 г. ползвахме еднократни разходи от държавните енергийни дружества, които не са гласувани в държавния бюджет, защото нямаме редовно правителство, а то ни е нужно. Това заяви съветникът на служебния финансов министър и бивш депутат от “Има такъв народ” Любомир Каримански пред БНТ.

Той даде пример:“ „Ако една компания има нужда от инвестиционна програма, тя няма да може да я извърши, защото държавата ѝ е отнела дивидентите, може да се наложи тя да тегли дълг“.

По думите му дефицитът е нисък заради програмите за подпомагане на бизнеса. „Ние имаме нужда от капиталовите разходи, които не се състояха, за да върви България напред. Реформите, които планирахме са много важни и трябва да се случат. Ако бяхме инвестирали парите в капиталовата устойчивост на бизнеса, предприятията вероятно щяха да направят усилие да наемат повече хора, така че да може всеки един гражданин да почувства, че се е задвижила икономиката, а не да разчитаме само на държавата за вдигането на минималната работна заплата с цената на нов дълг. Ръстът на минималната работна заплата вероятно ще е в тежест за бизнеса“, заяви Каримански.

Той посочи, че повишаването на минималната работна заплата е било нужно, защото в публичния сектор има много голяма част от хората, които са на минимална работна заплата.

„Само за последната една година най-големите жонгльори с минималната работна заплата в Народното събрание бяха политическите лидери и те спекулираха с тази тема. Такова увеличение бе заложено така или иначе. За радост се намериха буфери и стана възможно тя да се увеличи на 780. Така минималната работна заплата покрива темпа на инфлацията в страната“, заяви съветникът на служебния финансов министър.

„Направена е първата стъпка за увеличаване на минималната работна заплата, но тя трябва да е свързана и с темпа на производство. На вратата ни чука рецесията. Трябва да предприемем мерки, за да преминем по-леко през нея, т.е. ще е нужно да затегнем коланите“, предупреди Любомир Каримански.

По думите му разходите тази година ще се отразят негативно в следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст