ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция осъществи първата трансакция с дигитална лира

Икона на сайта

Централната банка на Турция обяви, че е осъществила първото плащане през официалната мрежа за цифрова турска лира, без да разкрвива подробности за операцията. Пилотните тестове за приложението на “криптолирата” ще продължат през първото тримесечие на 2023-а.

Турските централни банкери планират да направят платформата за дигитална лира достъпна за банки и за подбрани финансовотехнологични компании през идната година. И да разширят обсега на първоначалния етап на приложението й с пилотни тестове с по-широк кръг участници. В този контекст се планира тестването на уникални конструкции в различни насоки, като използване на технологията на разпределените регистри в разплащателните екосистеми и интеграцията им с традиционните схеми на плащания.

“Изследванията на правните аспекти на цифровата турска лира показват, че дигиталната идентичност е жизнено важна за проекта”, посочва в официално изявление Турската централна банка. И допълва, че “изучаването на всички аспекти, свързани с икономическата и правна база на електронната турска лира, както и на технологичните изисквания, ще е приоритет през 2023-а.”

Много централни банки по света работят по собствени програми за разработване на гарантирани от държавата национални цифрови валути, които да могат да се използват в официални трансакции. Те обаче ще се различават съществено от децентрализираните виртуални валути от сорта на Bitcoin, които са трудни за проследяване.

Турската дигитална лира ще е криптовалута, чиято стойност е фиксирана към 1 турска лира, защото е създадена от централната банка на страната. Тя ще бъде цифрова форма на кеш, емитиран от институцията.

Експерти очакват качеството на дигиталната лира да е добро поне колкото на цифровия китайски юан – най-използваният пример за дигитална валута на централните банки, който китайците използват в много търговски и цифрови трансакции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст