ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доц. Буруджиева: Ако отиваме на избори, то защо толкова месеци нищо не се случи

Доц. Татяна Буруджиева

“Това, което се опитаха да предложат от “Продължаваме промяната”, е модел за създаване на кабинет при трети мандат – когато партията е твърде малка, за да претендира да ръководи процеса и търси обединение около кабинет. Когато си първа или втора политическа сила, няма логика да се предлага кабинет по този начин. Трябваше да предложат своите политики, за които да търсят консенсус. Първият и вторият мандат са длъжни да предложат своите политики, това не може да е обединение на всички партии”. 

Това каза пред БНР политологът доц. Татяна Буруджиева. И прогнозира – нови избори. 

“Подобни боричкания – кой да излезе по-симпатичен в очите на избирателите, не води до възможност партиите да работят. Това са предизборни боричкания. Иначе се внушава, че битката е за сърцата на избирателите, а не за вършене на работа. Ако отиваме на избори, то трябва да получим отговор на въпроса – защо толкова месеци нищо не се случи. Всеки затъна в делата си и като че ли съставянето на кабинета остана извън политическото поле”, коментира тя.

Политологът допълни, че първо трябва да се преодолеят проблемите в политическата класа, тъй като избирателите са показали позицията си – политиците трябва да работят заедно, за да решат проблемите на България. 

“Проблемът е в осъзнаването на политиците, че политиката е дейност, която не изисква те да се харесват, а да вършат работа. Хората им казват – не вярваме на никого, така че всички вие някак си трябва да се разберете, за да започнем да вярваме на един или на друг. Докато не ходим да гласуваме и партиите не получат легитимност, то ние ще ги избираме за малко и те ще се държат в управлението като за временно”, обясни политологът. 

Според доц. Буруджиева президентът не е проявил достатъчно активност, за да настоява за диалог между партиите.

“Време да се дава, това не е достатъчно, когато няма диалог. В политиката трябва да се прояви настойчивост. Партиите не могат да се оправдават вечно със зли сили, трябва да си видят собствените проблеми. Докато тези проблеми са с персонални имена, това не е нормално политическо поведение”, каза още Татяна Буруджиева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст